Ekmek Tasarrufuyla Büyük Tasarruf Yapılabilir

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekmek israfının önlenmesi ile zam yapılmasına lüzum kalmayacağını belirterek, “2013 senesinde uygulanan yüzde 18’lik tasarruf ile ekonomimize 2,8 milyar lira kazandırılmıştı. Bu miktar yüzde 35-40’a çıktığı vakit milli ekonominin kazanımı 7-8 milyarın üstünde olacaktır.” ifadesini kullandı.

“5,2 MİLYON ADET EKMEK İSRAF EDİLİYOR”

Palandöken yazılı açıklamasında, Türkiye’de günlük israf edilen ekmek miktarının tahminen 5,2 milyon tanenin üstünde olduğunu ifade ederek, bu israfın önlenmesi amacıyla televizyonlarda kamu spotu yapılması ve okullarda öğrencilere en güzel biçimde anlatılması lüzumliliğini kaydetti.

İsraf edilen ekmekle 4,5 milyon bireyin bir günlük lüzumsiniminin giderilebileceğine ilgi çeken Palandöken, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönünden 2012 senesinde başlatılan ve TESK şeklinde destek sunduğumuz israfı engelleme kampanyası ile bu rakamlara fakat ulaşılabildi. Fakat bu tasarruf rakamları yeterli değil. Toplamda yüzde 18’lik bir israfta güzelleşme var, oysaki oldukça yüzde 35-40 tasarruf yapabilecek durumdayız. Bunun amacıyla yapılması lüzumen yeteri kadar ekmek alabilmek ve aldığımız ekmeği israf etmeden bitirmektir.” ifadelerini kullandı.

“EKMEK İSRAF EDİLMEZSE ZAM YAPILMASINA GEREK KALMAZ”

Palandöken, bitirilemeyen ekmeklerin peksimet, galeta unu, kurutulmuş ekmek gibi detaylı tatlılar yaparak ekonomiye kazandırabileceğine işaret etti.

Tasarruf ile ekmeğe zam yapılmasına lüzum kalmayacağının altını çizen Palandöken, “Ekmekte israf önlenirse zam yapılmasına lüzum kalmaz. Çünkü yapılacak tasarruf ile aile bütçesine yüzde 35-40 miktarında bir katkı sağlanacaktır. Bu israfın önlenmesi ile buğday ithalatının yapılmasının önüne geçilecektir. Bu da dövizin dışarı çıkmaması ve ülke ekonomisi adına ayrı bir mutluluk kaynağı olacaktır. 2013’te uygulanan yüzde 18’lik tasarruf ile ekonomimize 2,8 milyar lira kazandırılmıştı. Bu miktar yüzde 35-40’a çıktığı vakit milli ekonominin kazanımı 7-8 milyarın üstünde olacaktır.” değerlendirmelerinde bulundu.

Palandöken ilaveten haksız rekabetin önüne geçilmesi halinde zam olmayacağını, ekmek üretiminin “ekmekçiler” yönünden yapılması lüzumliliğini kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR