Elektrik Faturasında Tasarruf Etmenin Yolları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Elektrik faturası aylık 82 lira ve üstünde gelen kullananlara tedarikçilerini seçme hakkı getirilmesinin sonrasında tüketicilere, hizmet alıncak elektrik dağıtım şirketine karar verirken faturadaki TL tutarından ziyade enerji tüketim miktarını öneme almaları önerildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) elektrikte serbest tüketici limitini senelik 2 bin 400 kilovatsaate düşürmesiyle serbest tüketici adedi 8,4 milyona yükseldi.

Elektrikte tüketici limitinin düşürülmesiyle aylık faturası 82 lira ve üstündeki kullanıcılar, elektrik tedarikçilerini seçme hakkı elde etti. Böylece Bursa’da yaşam sürdüren bir vatandaşın, Konya’daki bir elektrik şirketinin abonesi şeklinde hizmet alabilmesine imkân tanındı.

Yeni senela eş güdümlü tüketicilerin bu hakka kavuşmasının sonrasında elektrik şirketleri, abone miktarını çoğaltmak amacıyla SMS ve mail yolu ile vatandaşlara indirim tarifeleriyle alakalı veriler gönderiyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin aylık elektrik harcamalarını değerlendirirken faturadaki TL tutarından ziyade faturaya yansıyan enerji tüketim miktarını öneme almaları gerekliliğini söyledi.

“TÜKETİCİLER 200’DEN FAZLA DAĞITIM ŞİRKETİNDEN HİZMET ALABİLİR”

Mesken abonelerinin geride bıraktığımız sene aylık 300 kilovatsaat üstünde elektrik tüketmeleri durumunda dilediği dağıtım şirketini seçebildiğini anımsatan Ağaoğlu, “2017 başından itibaren aylık 200 kilovatsaat üzeri harcama yapan aboneler serbest tüketici statüsünde saseneıyor. Bu abonelerin EPDK yönünden lisanslı aşağı yukarı 200’ün üstündeki hususi elektrik dağıtım şirketinden de hizmet alma hakkı bulunuyor.” dedi.

Ağaoğlu, günümüz fiyatlardan hesaplandığında faturası aylık 82 lirayı aşan abonelerin serbest tüketici sasenedığını vurgulayarak, “Bu noktada tüketici fazla dikkatli olmalıdır. Lisanslı itimat edilir bir dağıtım şirketiyle sözleşme yapmalıdır. Tüketici, sözleşme maddelerini ise kendilerine sunulduğu hak kapsamında bir gün eskiden ayrıntılı şeklinde inceleyerek imzalamalıdır. Taahhüt sahibi olan sözleşmelerde Tüketici Kanununun 52. maddesi 4. fıkrası uyarınca 1 seneden uzun vakit amacıyla uyuşma yapılmamalıdır.” açıklamasında bulundu.

“BİR AYLIK FATURA BEDAVAYA GELEBİLİR”

Serbest tüketicilerin kendi firmalarına abone olmaları konusu ile alakalı hususi dağıtım şirketlerinin ayrıntılı kampanya ve reklam çalışmaları yaptığına değinen Ağaoğlu, şunları kaydetti:

“Geçen sene, elektrik faturasında tespit edilen kayıp kaçak bedeli, perakende satış bedeli ve iletim bedeli kalemleri dağıtım bedeli kalemi altında toplanmıştır. Dağıtım şirketlerince dağıtım bedeli altında tahsil edilen tutar da elektrik tüketim bedelinin nerdeyse yarısını oluşmaktadır. İşte rekabet amacıyla abone kapma yarışındaki lisans sahibi şirketler bu tutardan fedakarlık yaparak tüketicilere oldukça avantajlı fiyat sunabilmektedirler. Seçimini şuurlu ve akıllıca gerçekleştirebilen tüketicilerin elektrik faturalarında yüzde 8’e varan indirim gerçekleşmesi mümkündür. Bu da senede bir aylık faturanın nerdeyse bedavaya gelmesi demektir.”

“SON BİRİM FİYATA BAKARAK HAREKET EDİN”

Ağaoğlu, birtakım şirketlerin birim fiyatı yükseltip onun üstünden yüksek indirimler yapıyormuş gibi gösterebildiğini belirterek, “Elektrikte yüzde şeklinde belirti edilen indirimlerden fazla indirimle oluşacak son birim fiyata bakarak tedarikçinin seçilmesi gerekiyor. Mevcut şirketten alınan hizmet karşılığında ödenen bedelin oldukça üstünde elektrik faturasıyla karşılaşmamak amacıyla tedarikçi seçerken yüzdelik indirimlere anında kanmamalı, güzel inceleme yapılmalı.” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR