Elektrik Kesintileri 20 Dakika Bile Sürmeyecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Enereji Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz’deki elektrik kesintisinin İstanbul’u etkilediğini dile getirerek, bölgelerde arz talep konusu ile ilgili ciddi çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Albayrak, Elektrik Piyasası yasa değişikliğine dair görüşmelerin yapıldığı TBMM Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda, Türkiye’nin enerjgüzel gözardı etme lüksü olmadığını söyledi. Marmara’da enerji talebinin yüzde 35, Trakya’da yüzde 20 bulunduğunu izah eden Albayrak, yükselen elektrik talebinin yerli kaynakla karşılanması gerekliliğini söyledi. Kömüre yoğunlaşmasını istediklerini bildiren Albayrak, Anadolu’da elektrik üretildiğini, talebin yüksek bulunduğu Trakya, Marmara’ya taşındığını vurguladı.

BÖLGESEL ÜRETİM

Bunun amacıyla iletim hattı yapıldığını, Boğaz’ın aşıldığını, yatırım yapıldığını izah eden Albayrak, “Bölgesel arz talep dengesi olacak. Enerjgüzel rizikoya atma, oluşacak problemlerle vatandaşı üzme sıkıntıya uğratma lüksümüz yok” dedi. Önceki gün yaşanan elektrik kesintisine değinen Albayrak, Karadeniz’de yaşanan sıkıntının İstanbul’a kadar uzandığını belirterek, “Trakya’da, Marmara’da üretim kapasitesi olsa bu kesintiler İstanbul’a uzanmayacak, etrafsel, lokal kalacak. Kesinti 20 dakika bile sürmeyecek. İç Anadolu’da, Karadeniz’de, Akdeniz’e üretim arz ve talep dengesini bu çerçevede yerli ve yenilebilir kaynaklar bulunduğunu unutmadan ciddi düzenleme içerisindeyiz” dedi.

elektrik-kesintileri-icin-flas-aciklama_x_8394698_7067_z1[1]

KÖMÜR ARTACAK

Albayrak, yerli kömürün mühim bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin yerli kömürden üretim kapasitesini ciddi anlamda çoğaltmak hedefinde olduklarını söyledi. Dünyanın kömürden kaçtığı iddiaları amacıyla Albayrak, ABD, Almanya, Çin gibi ülkelerde de elektrik üretiminin fazla büyük miktarda kömürden yapıldığını anlattı. Albayrak, Türkiye’de ise oranın yerlide yüzde 10’larda, ithalle yüzde 20’lerde bulunduğunu söyledi. Türkiye’de Afşin-Elbistan, Konya, Eskişehir, Afyon, Trakya havzalarında ciddi rezervlerin bulunduğunu ifade eden Albayrak, etrafsel enerji arz güvenilirğinin döneme alınmasının önemini vurguladı.

ERMENİSTAN’I PROESTO EDİN

Enerji Bakanı Albayrak nükleer enerjinin dünyada durumu hazırdaki en mühim ve güvenilir enerji kaynaklarından birisi bulunduğunu belirterek, “Bunun dünyadaki ilerlemiş ve gelişmekte bulunan bütün ülkeler amacıyla vazgeçilmez bir enerji kaynağı bulunduğu muhakkak gözardı edilemez. Bu aslında hareketle de Türkiye’nin bu enerji yatırımından vazgeçmesi, faydalanmaması düşünülemez. Çünkü bugün dünya fazla net bir biçimde nükleer enerji kaynaklarına yatırıma son süratle devam ediyor” dedi. Bazı kesimlerin nükleer enerjiye karşı yaklaşımlar sergilediklerini ifade eden Albayrak, “Bunları tebessümle karşılıyorum. Onlara şunu tavsiye ediyorum, madem bu tür güzel niyetli bir etraf kaygınız var, bilhassa dünya amacıyla fazla ciddi bir tehdit öğeyi meydana koyan sınırımıza 10, 20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’daki Metsamor Santrali var. Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek amacıyla harcarsanız, Türkiye’ye fazla oldukça büyük hizmet verirsiniz. 40 küsür senelik bir teknoloji, ciddi riskleri ve sıkıntıları yanında barındırıyor. Sadece Ermenistan amacıyla değil, bütün dünya coğrafyası amacıyla tehlikeli. Nükleer tehlike ve tehditten bahsediyorsun, ama saatli bomba gibi dibimizde bu tür bir santral var” açıklamasını yaptı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR