Emekli Memura Ek İkramiye 2017 Yılında

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İşçiler, kaç sene çalışırsa çalışsın, emekli olurken çalışma vakitsinin tamamı üzerinden kıdem tazminatı adı altında toplu para alıyor. Fakat memurlara en çok 30 senea kadar emekli ikramiyesi ödeniyordu. Bu adaletsizliğin giderilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Mahkeme, yasadaki “Memur emekli ikramiyesi hesabında 30 senesi aşan vakit öneme alınmaz” hükmünü iptal etmişti. Karar 7 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olmuştu.

GERİYE İŞLETİLMİYORDU

Posta’dan Bilal Emin Turan’ın haberine göre; 7 Ocak 2015’ten itibaren emekli bulunan memurlar kaç sene çalışırsa çalışsın ikramiyesini tam alıyor. 30 sene sınırı kalktığı amacıyla 30 senenin üzerindeki her sene amacıyla, ikramiye memurun derecesine göre 1500-4000 lira arasında yükseldi. Anayasa Mahkemesi’nin kararı geriye doğru işlemediği amacıyla oldukça evvel emekli bulunan memurlar 30 sene üzerindeki vakitler amacıyla ikramiye alamadı. SGK müracaatları reddetti. Sadece dava açanlar ek ikramiye alabildi.

ORTALAMA 5 BİN LİRA ÖDEME

Ek ikramiye ödemesini yasa çıktıktan ileri 1 sene içerisinde SGK’ya başvuranlar alacak. Hak sahiplerinin 7500 liraya kadar bulunan alacakları müracaatdan ileri 3 ayın, kalan alanı kanuni faiziyle takip eden senenin aynı ayı içerisinde, yani tam 1 sene sonra ödenecek. Davası vakitnler de müracaat yapmış saseneacak ve mahkeme sonuçlanmadan ödeme yapılmasına karar verilecek. Emeklilere ödenecek ikramiye ortalama 5 bin TL olacak.

emekliye-2-milyar-lira-ek-odeme_x_8891974_5841_z11

DARBE GİRİŞİMİ ETKİLEDİ

Hükümet bu mağduriyetin önüne geçmek amacıyla bir yasa tasarı hazırladı. Tasarı Haziran ayında Meclis’ gündemine geldi, hem de alt komisyondan da geçti. Fakat Genel Kurul’a bir türlü gelemedi. 15 Temmuz’daki başarısız vuruş girişimi, OHAL, vergi ve primle alakalı af planlamasi, yatırım ve teşviklerle alakalı planlamalerin öne çekilmesi gibi nedenlerle 100 binlerce memur emeklisinin beklediği planlama ötelendi.

MECLİS’İN GÜNDEMİ YOĞUN

Yetkililerden alınan bilgiye göre; yasanın bu sene sonuna kadar çıkması zor. Çünkü Meclis’in gündeminde ‘2017 senesi Bütçe Kanunu Tasarısı’, ‘başkanlık modelini de amacıylae alan anayasa farklılığı teklifi’ gibi mühim konular var. Ek ikramiye konusunun fakat 2017 senesinde Meclis Genel Kurulu’nda,görüşülüp yasalaşacağı ifade ediliyor. Yasa çıktıktan sonra 408 bin emekli memura toplam 2 milyar lira ödenecek.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR