En çok yabancı savaşçı hangi ülkeden?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Dışişleri Bakanlığının 2014 terör raporunda, Avrupa’nın, DAİŞ ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin saflarına katılan yabancı savaşçıların tehdidine maruz kaldığı belirtildi.

Bakanlığının senelik küresel raporunun Avrupa bölümünde, Suriye ve Irak’a giden yabancı savaşçıların kıta amacıyla meydaan getirdiği tehdide vurgu yapıldı.

Yabancı savaşçıların mühim ölçüde Fransa ve Belçika’dan gittiği belirti edilen raporda, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek de Suriye ve Irak’a yabancı savaşçı gönderen “kaynak ülke” şeklinde gösterildi. Raporda ilaveten Avrupa’da, Türkiye’deki DHKP/C gibi sol ve yerel ideolojiyi kabullenen şiddet yanlısı örgütlerin etkin olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Geri dönen yabancı savaşçıların Avrupa’da düzenlenen terör hücumlarından mesul tutulduğu ifade edilen raporda, bu kapsamda Belçika’nın başkenti Brüksel’de mayısta Yahudi Müzesi’ne hücum düzenleyen Fransız vatandaşının dört bireyi öldürdüğü, tekrar Suriye’den döndüğü ön görü edilen üç kişinin, polis ve jandarma görevlileri dahil üç bireyi martta öldürdüğü verilerine yer verildi. Bunların haricinde ekim ve kasım aylarında Rusya’daki terör eylemlerine, ekim ayında da PKK’nın Türkiye’de düzenlediği eylemlere işaret edildi.

Raporda, sınırlarındaki uluslararası ulaşım noktaları ve güneyindeki Suriye ve Irak ile bulunan uzun sınırı sebebiyle Türkiye’nin yabancı savaşçılar amacıyla transit güzergah olmayı sürdürdüğü iddia edildi. Türkiye’nin 2014’te yabancı savaşçı gönderen kaynak ülkelerle işbirliğini artırdığına, seyahat edenlerin taramalarını oldukça sıkı yaptığına ve yabancı savaşçıların sınırlarından geçişini zorlaştırdığına ilgi çekildi.

Avrupa ülkelerinin, yabancı savaşçı tehdidiyle mücadele edebilmek amacıyla sahip olunan yasaları kuvvetlendirdiğine ve lüzumlu hallerde da yeni kanunlar çıkardığına işaret edilen raporda, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin şiddet sahibi olan aşırılıkla baş etmek amacıyla toplum ve dini liderlerin desteği sayesinde mühim stratejiler meydaan getirdiği kaydedildi.

“Avrupa ülkeleri, içeride ve bölümde terör tehditlerine karşı lüzumlu kuvvetli adımları atarken, aynı vakitte dünya çapında terörle mücadelede mühim katkılar sağladı” ifadesi sarfedilen raporda, aşağı yukarı 40 Avrupa ülkesine ilaveten Avrupa Birliği’nin DAİŞ ile mücadele etmek amacıyla yapılan küresel birliğe katkı sağlayarak etkin rol oynadığı vurgulandı. Fransa’nın Batı Afrika’da, İspanya’nın Kuzey Afrika ve Sahra çölünün kuzeyinde, Danimarka’nın Afganistan’daki mühim çabaları, kıta ülkelerinin dünya çapındaki terörle mücadele çalışmalarının örnekleri şeklinde gösterildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR