Erkekler “kadına şiddeti” değerlendirdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce uygulanan ”Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması”nda erkeklerin kadına yönelik şiddete bakışı da incelendi.

Araştırma kapsamında, 25-35 yaş arasındaki erkeklerle görüşmeler gerçekleştirildi.

Araştırma, erkeğin uyguladığı şiddetin sorumluluğunu şiddet mağduru kadına yükleyen bir yaklaşımı meydana çıkardı. Ekonomik sıkıntıları aile içindeki gerginliklerin esas sebebi şeklinde gören erkekler, sık alkol tüketiminin da şiddeti artırdığını ifade etti.

Aile araştırmasında, bayanlara uyguladıkları şiddet sebebiyle ceza almış 12 erkek ile de görüşülerek, kadına yönelik şiddet ile alakalı kanaatleri incelendi. Araştırmalara mevzu bulunan bu erkeklerin eşlerini yaralama ya da öldürme sebebiyle değişik cezalar aldığı belirlenirken, bunların şiddeti önemsemedikleri ve kadınları suçlayarak kendilerini haklı çıkarma eğiliminde oldukları belirleme edildi.

Görüşme uygulanan erkekler, aldıkları cezaları hak etmediklerini ifade ettikleri, ceza alma nedenlerini eşleri başta olmak üzere başka şahıslara yükledikleri görüldü.

“Kanun pozitif ayrımcılık yapıyor” eleştirisi

Eşini öldüren erkekler arasında pişmanlığın fazla az gündeme getirildiğinin belirtildiği araştırmada, pişman olduğunu ifade eden erkeklerin ise kendi ömürleri ve çocuklarının ömürleriyla alakalı kaygılarını dile getirdikleri kaydedildi.

Araştırmada, “Cezaevindeki erkeklerin bazıları, eşlerini yaralamalarına ya da öldürmelerine dair aktardıkları gerekçelerin kendilerini cezaevinden kurtarmaya yetmemesini şaşkınlıkla karşılamaktadır” ifadesine yer verildi.

Yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını ve kağıt üstünde kaldığını ileri süren erkeklerin çoğunluğu, bu kanunu bayanlara pozitif ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle eleştirdi. Evden uzaklaştırmayı “ceza” şeklinde tarifleyen erkekler, bu kararın haysiyet kırıcı olduğunu ifade etti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR