Eyüp Sultan Türbesi ne zaman açılacak?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul’da ramazan ayında yurttaşların en sık ziyaret ettiği mekanların başında gelen Eyüp Sultan Türbesi, aşağı yukarı 4 sene süren restorasyonun sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımının beklendiği törenle ramazanın ilk cuması açılacak.

Hazreti Muhammed’i, Mekke’den Medine’ye hicreti sonrasında evinde 7 ay konuk şeklinde ağırlayan Hazreti Halid Ebu Eyyüb el-Ensari’nin Türbesi’nde, birtakım çinilerin yerinden oynadığı, birtakımlarının ise yerinde olmadığının belirleme edilmesi üstüne 2011 seneının Nisan ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Geçmişte yüzeyel ve hatalı müdahaleler gören türbede, 4 sene süresince hassas bir çalışma yürütüldü. Çatıdan zemine kadar anında her yere sıvanan beton ve çimento harçları tamamıyla temizlendi. Bina seneler içerisinde uygulanan ve orijinal halini bozan unsurlardan arındırıldı.

Türbe ve ziyaret mahallinde belirleme edilen değişik devirlere ait çinilerin çoğunun duvar üstüne değil ahşap bağdadi sıva üstüne döşendiği, ahşap konstrüksiyonun nerdeyse bütününün çürüdüğü ve çinilerinde çoğu yerde bağdadi sıvadan ayrıldığı belirleme edildi.

Ahşap konstrüksiyon ve bağdadi duvarların bütününün çürüdüğü belirlendi. Bina askıya alınıp bütün konstrüksiyon büyük bir hassaslikte değiştirildi.

Türbe içerisindeki toplam 7 bin 678 çini, tek tek numaralandırılarak belirlemeleri gerçekleştirdikten sonra söküldü. Sökülen çiniler hassas bir temizlikten geçirildi. Türbenin restorasyon çalışmalarını yürüten Hassa Mimarlık’tan şantiye şefi muavini Emre Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalar esnasında türbenin sandık odasının girişinin her iki beraberinde buldukları kalem işi süslemelerin ziyaretçiler yönünden ilk kez görüleceğini bildirdi.

“Vatandaşlar açılmasını bekliyor”

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Hz. Muhammed’in ordusunda sancaktar olup, İstanbul’un muhasarası esnasında şehit belirleme edilen Hazreti Ebu Eyyüb el-Ensari’nin mezarının varolduğu türbenin uzun vakittir restorasyonda olduğunu hatırlattı.

Eyüp Sultan Camisi’nin iç avlusunun önünde yer alan Eyüp Sultan Türbesi’nin 19 Haziran’da ziyarete açılacak olduğundan duyduğu memnuniyeti ifade eden Yaran, “İnşallah ramazanın ilk cumasındaEyüp Sultan Türbesi de ziyarete açılacak. Uzun aradan beri restorasyondaydı. Vatandaşlar açılmasını bekliyorlardı. Daha eskiden bir kaç kere açılacağı söylendi ama inşallah bu ramazanda açılacak” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR