Filipinlerde barış için büyük adım

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Filipinler’de hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında geride bıraktığımız sene mart ayında imzalanan uyuşma kapsamında bugün uygulanan törenle MİKC, elindeki silahların yüzde 5’ini uluslararası gözlemcilerin de yer aldığı bağımsız Silahları Bırakma Komisyonu’na teslim etti.

Cotabato’da uygulanan ve MİKC’ye bağlı Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri’nden 145 bireyin kayıt altına alınarak silah bıraktığı törene dair AA muhabirine bilgi veren Bağımsız İzleme Heyeti üyesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, törende Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino başta olmak üzere MİKC lideri Hacı Murad İbrahim, birtakım bakanlar, Barış Görüşmeleri Komisyonu başkanları Muhacir İkbal ve Mirriam Ferrer’in birer konuşma yaptığını söyledi.

Çeşitli ülkelerden diplomatik temsilciler, uluslararası sivil toplum kuruluşları temsilcileri, MİKC merkez komitesi üyeleri ve cephe komutanları ile müftü ve kardinalin bulunduğu bine yakın çağrılan bireyin katıldığı törende 25 büyük, 50 ağır makinalı silahın Bağımsız Silah Bırakma Komisyonu’na teslim edildiğini açıklayan Oruç, 145 savaşçının kayıt altına alınarak silah bıraktığını ve bu bireylerin büyük çoğunluğunun 50 yaşın üstünde bulunduğunu belirtti.

Oruç, “Silah bırakanlar uyuşmalar dahilinde hükümetin vereceği sosyo-ekonomik destek paketleriyle sivil yaşama geçecekler” dedi.

Teslim edilen silahların uyuşmalarla bırakılan toplam silahın yüzde 5’lik kısmını oluşturduğunu altını çizen Hüseyin Oruç, “Anlaşmaların mecliste yasa durumuna gelmesini sağlayacak esas yasa konusu ile ilgili fazla ciddi sorunlar olmasına karşın MİKC, süreçte ciddi bulunduğunu ve uyuşmalara uyduğunu göstermek amacıyla bu sorunlu dönemde simgesel şeklinde silah bırakmayı kabul etti” diye konuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Aquino ve MİKC lideri Hacı Murad İbrahim’in konuşmalarında barışın tek yol bulunduğunu ve bunu sağlamak amacıyla ellerinden geleni yapacaklarını söylediklerini açıklayan Oruç, Hacı Murad’ın ilaveten esas yasanın uyuşmalara ideal duruma getirilerek bir an evvel meclisten geçirilmesi gerekliliğini söylediğinin altını çizdi.

Oruç, silahları bırakma sürecinde Bağımsız İzleme Heyeti’nin öneminden de bahsederken, kendisi dahil beş şahıstan meydana gelen kurulun uygulanan bütün uyuşmaların yerine getirilip getirilmediğini denetleyeceğini ve raporlayacağını söyledi. Oruç, kurulun, barış uyuşmasının hakem kurulu konumunda bulunduğunu belirterek, “Heyet başkanı eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Alistair MacDonald. Diğer uluslararası temsilci ABD’nin bölümde çalışma yapan en büyük sivil toplum kuruluşu bulunan Asya Vakfı’nın başkanı. İki de yerli üye var. Biri devletin, öteki cephenin öneri ettiği isimler” ifadesini kullandı.

Barış uyuşmasında silahların devlete teslim edilmediğinin altını çizen Oruç, başkanlığını Türk Büyükelçi Haydar Berk’in yaptığı Silahları Bırakma Komisyonu’nun silahları yediemin şeklinde teslim aldığını ve güvenilir bir yerde depoladığını bildirdi.

Oruç, bugün teslim edilen silahların Ebu Bekir Kampı’nda tespit edilen çevresi tel örgülerle çevrili bir alanda konteynerlere koyulduğunu ifade ederek, bölgenin güvenilirğini ordu ve cepheden eşit sayıda askerin eş güdümlü sağlayacağını kaydetti. Hüseyin Oruç, uyuşmanın olumsuz sonuç vermesi durumunda silahların cepheye iade edileceğini sözlerine ekledi.

Filipinler’de Müslüman direnişin 40 seneı

Filipinler’in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ve hükümet, 27 Mart 2014 tarihinde Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Taraflar arasında imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması ile Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören “Bangsamoro Temel Yasası” yaşama geçirilecek.

Çalışmaları sürdürülen “Bangsamoro Temel Yasası”, Filipinler meclisinden geçtiğinde Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nin konumunu alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi amacıyla halk oylamasına gidilecek. 2016’da yapılacak seçimlere kadar idaresi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR