Fransa’dan Ortadoğu barışı için yeni girişim

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ortadoğu turu sırasında özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tepkisi ile karşılaşan Fabius, barış zamancinin yine başlatılması ile ilgili girişimlere ara vermeyecek.

Fransa’nın önümüzdeki dönemde, İsrail’in barış zamancini başlatmaya yanaşmaması halinde Filistin’i devlet olarak tanıması ve bu konuda diğer AB’li ortaklarını da ikna etmek hedefiyle çalışması gündeme gelebilir.

Fransa Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Direktör Yardımcısı Didier Billion, RFI radyo kanalına yaptığı açıklamada, “İsrail-Filistin sorununun muhakkak uluslararası hale getirilmesi gerekliliğini” belirterek, “Fabius’un son getirdiği öneride BM Güvenlik Konseyi dışında Arap Birliği ve AB ülkelerini de bu işe katarak, sorunu fazla fazla uluslararası hale getirme girişiminin oldukça doğru bir yaklaşım olduğunu” savundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ortadoğu barış zamancini yine başlatma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından aşağı yukarıya bir yılı aşkın zaman geçtiğini hatırlatan Billion, bu zaman ortamında zamancin durması ile eş güdümlü İsrail’in yerleşim yeri inşaatlarını arttırdığını hatırlattı.

Billion, “barış zamanci hedefiyle görüşmeler başlamadığı takdirde yerleşke inşaatlarının da devam edeceği” uyarısında bulundu.

Gözler ABD’de

Fransa’nın girişimi hedefiyle, “denemeden başarı kazanılmaz” ifadesini kullanan Billion, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’ne sunacağı tasarıyı bu kez ABD’nin veto etmeyeceği yolunda az da olsa belirtilerin bulunduğunu kaydetti.

Ortadoğu’da olabilecek yeni saldırılarla bölgenin kan gölüne dönebileceği uyarısını yapan Billion, ABD diplomasinin şu anda İran’ın nükleer enerji programına odaklandığını ve bu sorunun aşılmasının ardından Washington yönetiminin de yine bu konuya ağırlık vereceğini ifade etti.

Bu arada Journal du Dimanche gazetesi, “Fransa’nın barış müzakerelerini başlatma hususu ile ilgili İsrail’e baskı yapmak hedefiyle Filistin’i tanıma hususuna ağırlık verebileceği” yorumunda yaptı. Fransız gazete, Fransa’nın Filistin’in tanınması hususu ile ilgili AB’deki ortaklarını da harekete geçirebileceğini belirtti.

İsrail’e tanıma baskısı

Kerry’nin, barış görüşmelerini başlatma hususu ile ilgili taraflar arasında uzun bir mekik diplomasisinin ardından geride bıraktığımız yıl pes ettiğini hatırlatan gazete, Fabius’un Kerry’den meşaleyi devralmak hedefiyle hazırlandığını kaydetti.

Fransız gazete, Fabius’un, Kerry’den farklı bir metotla barış zamancini yine başlatma niyetinde olduğunu yazdı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına atıfta belirleme edilen gazete, “ABD’nin tercih atmosferine girmesi nedeniyle Ortadoğu barış zamanci hedefiyle yeni bir girişim başlatmasının gündemde olmadığı ve Washington’dan boşalan bu yeri Fransa’nın doldurabileceği, başarısız olsa da Paris’in bu konuda kaybedecek bir şeyi olmadığı ve Cumhurdiğernı François Hollande’ın gerekli sorumluluğu üstlenerek AB’li ortaklarını da teşvik ederek Filistin’i tanıma yoluna gidebileceği” yorumunu yaptı.

Fransa parlamentosu, geride bıraktığımız yıl kabul ettiği bir kararla hükümete, “İsrail-Filistin sorunun çözümüne katkı yapacağı gerekçesiyle Filistin’i tanıması” çağrısında bulunmuştu.

Fransız planı

Fransız basınında yer alan haberlere göre Fabius’un planı 2009 yılında AB ülkeleri ve Arap ülkelerinin ortaya attığı barış planının önemli bir kısmının hayata geçirilmesini hedefliyor. Bu plana göre, iki halk ve iki devlet temelinde varılacak anlaşma kapsamında 1967 ateşkes anlaşmasındaki sınırlar geçerli olacak. Silahsızlandırılmış Doğu Kudüs’ün, Filistin’in başkenti olmasını öngören barış planı hedefiyle Fransa, BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilecek bir karar tasarısıyla taraflara anlaşmaya varmak hedefiyle iki ya da üç yıl zaman vermeyi öngörüyor.

İsrail’in tepkisi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Kudüs’te yaptığı görüşme öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistin arasında barışın ancak direk müzakereler yolu ile gerçekleşebileceğini ifade ederek, “Birleşmiş Milletler’in aldığı ya da dışarıdan dayatılan kararlarla barış gelmez” diye konuşmuştu.

Flistinlileri direk görüşmelere yanaşmamakla suçlayan Netanyahu, “Eğer (diğer güçler) İsrail’e dayatmada bulunursa bu işe yaramaz ve barışı fazla da uzaklaştırır” ifadesini kullanmıştı.

İsrail’e “dışarıdan dayatma olduğu” yönündeki iddiayı reddeden Fabius ise “müzakerelerinin boyutuna araya girmek etmek niyetinde olmadıklarını, ancak bunun uluslararası destek olamayacağı anlamına da gelmeyeceğini” kaydetmişti.

Filistin tarafı

Hamas yöneticilerinden İsmail Rıdvan ise, AA’ya yaptığı açıklamada “Filistin halkını, haklarından ve temel ilkelerinden uzaklaştıran Fransa’nın girişimi ya da bunu takip edecek girişimlere” olumlu karşılık verilmemesi gerekliliğini söylemişti.

“Hamas’ın İsrail’le müzakerelere dönülmesini reddettiğini” belirten Rıdvan, görüşmeleri “zaman kaybı ve beyhude bir çaba” olarak nitelendirmişti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de Fransa Dışişleri Bakanı Fabius’un, Filistin-İsrail barış müzakerelerinin yine başlaması yönündeki planının eylül ayından öncesinde netlik kazanamayacağını ifade etmişti. Filistin’in Sesi radyosuna konuşan Maliki, “Filistinliler, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesini öngören BM Güvenlik Konseyi kararına yönelmeyi, Fransa’nın düşüncelerine tercih ediyor” diye konuşmuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR