Geleceğin sağlık problemleri neler olacak?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Harvard Üniversitesi’nden Prof Dr. Rıfat Atun, gelecekte küresel şeklinde en mühim sıhhat sorunlarınin, şişmanlık ve şişmanlık sebebiyle meydana çıkan obezite, şeker, tansiyon ve kalp hastalıkları gibi süreğen sorunler ile ihtiyarlıkla meydana gelen fiziksel sorunlar olduğunu söyledi.

Harvard Üniversitesi Halk Sihhati alanında Küresel Sıhhat Sistemleri Direktörlüğü vazifesini yürüten Prof Dr. Rıfat Atun, Birleşmiş Milletler’de konuşmacı şeklinde katıldığı bir panelin sonrasında küresel sıhhat sorunlarıne dair AA muhabirine açıklamalar yaptı.

Atun, uzun süredir BM’nin ve bütün dünyanın gündeminde bulunan Ebola ve gibi bulaşıcı hastalıklara dair veriler vererek, “Ebola çok ilginç bir enfeksiyon. Senelerdir bir meydana çıkıyor bir kayboluyor. Sonra yine çıkıyor. Bu defa büyülenen şahıs adedi 20 bini geçti. Bugün belki bitmiş olabilir ama gelecekte yine meydana çıkacak” dedi.

Sıhhat sistemlerinin güçlendirilmesi, sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanması gerekliliğini ifade eden Atun, “Enfeksiyonlar, mutasyona uğrarlar ve meydana çıktığı ülkeler buna hazır olmazsa çok acele yaseneabilir. Bu amaçla uzun vadede dirençli sıhhat sistemleri kurmamız lazım” diye konuştu.

Küresel şeklinde sıhhat sistemlerinin yeni enfeksiyonlar ve süreğen hastalıklara hazır olmadığını da ifade eden Atun, “Bir çok sıhhat sistemi dünyada kısa süreli enfeksiyonlar amacıyla yapılmış. Halbuki gelecekteki temel sorun süreğen hastalıklar. Mesela şeker hastası bulunan bir çocuk 40-50 sene şeker hastası şeklinde yaşayacaktır. Bu tamamen değişik bir yaklaşım gerektiriyor” dedi.

– “Geleceğin bozukluğu şişmanlık, ihtiyarlık ve süreğen hastalıklar”

Prof Dr. Atun, enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra gelecekte dünyayı bekleyen en mühim sıhhat sorunlarıne dair de veriler vererek, “Gelecek amacıyla en büyük sorunlardan birisi şişmanlık ve şişmanlık sebebiyle meydana çıkan obezite, şeker hastalığı, tansiyon ve kalp hastalıkları gibi süreğen sorunlar. İkincisi ise ihtiyarlıkla meydana gelen fiziksel sorunlar” ifadelerini kullandı.

Şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalıklarının bütün dünyayla eş güdümlü Türkiye’yi de tesiri altına alacağını altını çizen Atun, dünyadaki sıhhat sorunlarınin yüzde 70’ini süreğen hastalıkların oluşturduğunu söyledi.

Türkiye gibi ülkelerin büyük reformlar yaparak kendini ileriye hazırlayabileceğini kaydeden atun, “Ama bunun bir tepki şeklinde değil de proaktif şeklinde gerçekleştirilmesi lazım” dedi.

KKTC doğumlu bir Türk bulunan Prof. Dr. Atun, Birleşmiş Milletler’de vazife yaptığı sürede de Üniversite çalışmalarında da küresel sıhhat sistemlerinin güçlendirilmesi amacıyla çaba harcadığını belirterek, Harvard’daki ekibiyle 20 ülkede çalışmalarının olduğunu da dile getirdi.

– “Türkiye 2003 ile 2013 arasında aslında çok büyük reformlar yaptı”

Prof. Atun, Türkiye’nin sıhhat sistemine ve gelecekte karşılaşacağı sorunlere da değinerek birtakım önerilerde bulundu.

“Türkiye 2003 ile 2013 arasında aslında çok büyük reformlar yaptı. Bunlar dünya literatürüne geçti” diye konuşan Atun, kendisinin bu reformları analiz ettiğini ve bu konudaki makalesinin The Lancet Dergisi’nde haziran 2013’te yayınladığını belirtti.

Sıhhat alanındaki mühim gelişmeleri sıralayan Atun, şunları kaydetti:

“En büyük değişimlerden birisi sağlığa harcanan para arttı. Doğu’da hekim ve hemşire adedi çok arttı. Çok güzel birinci basamak sıhhat sistem, Aile Hekimliği oluşturuldu. Bunların akabinde toplum sağlığı ilerledi. Yapılan analizler bunu meydana koyuyor. Bilhassa çocukların aşılama seviyesi arttı. Anne ve çocukların hem 1 yaş altı hem de 5 yaş altı ölüm sürati çok azaldı.

Tabi ki şunlar eskilerin sorunları aslında. Türkiye’nin en büyük sıhhat sorunları gelecekte ihtiyarlık ve süreğen hastalıklar olacak. Onun amacıyla yine bir reformdan geçmesi lazım Türkiye’nin sıhhat sisteminin. Teknolojinin çok güzel kullanılması lazım ve özellikle bireylere oldukça çok mesuliyet vermek lazım.”

Türkiye’de ortalama hayat süresinin arttığını da altını çizen Atun, 30 sene evveline kadar 50’li senelerde bulunan zamanın şu anda 70’i geçtiğini, gelecekte de 80’lerde olacağına işaret etti.

“Bu ihtiyar insanlara kimler bakacak? Bunlar mühim sorunlar tabi” diye konuşan Atun, “Bireylerin sıhhatli kalabilmesi amacıyla, sıhhatli beslenme, sıhhatli hayat, sıhhatli etkinlik konularının geliştirilmesi lazım. Yani yalnızca hastalıkları tedavi değil de hastalıkların önlenmesi çok mühim ve onu yeteri kadar yapmıyoruz. Toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Bu yalnızca hastane gerçekleştirmeyle olmuyor” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR