Gençler ‘Çeyiz’ İçin Biriktiriyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, parasal sorun sebebiyle yuva kuramayan çiftler amacıyla başlatılan “Çeyiz Hesabı” programı ile bankalarda 9 ayda aşağı yukarı 17 milyon lira birikti.

Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik, 16 Aralık 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Birikim yaparak evlilik döneminde rahat etmek isteyen şimdilik evlenmemiş ve 24 yaşını doldurmamış gençlerin yanı sıra ailelerin de çocukları adına açabilecekleri çeyiz hesabı programı, 18 Nisan 2016’da başladı.

24 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca parasal sorun sebebiyle evlenemeyen çiftler amacıyla yaşama geçirilen “Çeyiz Hesabı” programına gençler yoğun ilgi gösterdi. Hesap, hem birikim yapmaya imkân sağladığı hem de devlet katkısından yararlanma olanağı sunması bundan dolayı evlenecek çiftlerin resmen umut kapısı oldu.

Bakanlık bilgilerine göre, programın başladığı günden itibaren 23 bin 940 şahıs çeyiz hesabına başvuru etti. Bugüne kadar 14 bankada açılan hesaplarda biriken para miktarı ise 16 milyon 767 bin 980 lira 25 kuruş oldu.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Çeyiz Hesabı programından Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi, 27 yaşından evvel ilk evliliğini yapacaklar yararlanabilecek. Türk vatandaşı olup kendi talebiyle bunu kaybeden mavi kart sahipleri ile 3’üncü dereceye kadar alt soyları da çeyiz yardımı hakkından yararlanabilecek. Türkiye’de ikamet koşulu olmadığı amacıyla vatan dışında yaşam sürdüren Türk vatandaşları da çeyiz yardımı alabilecek.

Sisteme dahil olmak amacıyla ise Türkiye’de kurulu mevduat ya da katılım bankalarında çeyiz hesabı açtırılması mecburi olacak. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin ilk evvel Türk vatandaşı olması ve Türkiye’deki bir bankada hesap açtırması gerekiyor

3 YIL DÜZENLİ ÖDEME ŞARTI

Uygulamadan faydalanabilmek amacıyla 3 sene derli toplu ödeme yapma koşulu bulunuyor. Hesaba aylık en az 100, en çok ise bin lira yatırılabiliyor. Gençler ödemelerini aylık ve 3’er aylık periyotlarda yapabiliyor.

Ödemesini 3-4 sene arasında derli toplu yapanlara 4 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde, hesaptaki birikimlerinin yüzde 15’i kadar katkı sağlanıyor. 5 sene ya da oldukça uzun vakit ödeme yapanlara da 5 bin lirayı aşmamak koşuluyla birikimlerinin yüzde 20’si kadar devlet katkısı veriliyor. Çiftler, hesabın açılış tarihinde bir defaya mahsus üst sınırı aşan oranda para yatırabiliyor. Fakat bu tutar en çok 15 bin lira olabiliyor.

İLK ÖDEME 2019’DA

Çiftlerin devlet katkısını alabilmeleri amacıyla evlilik tarihinden itibaren 6 ay ortamında evlilik cüzdanı ve ilk evlilikleri olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alıncak belge ile bankaya başvurmaları gerekiyor. Bu kapsamda en geç 2 ay ortamında hesabın varolduğu bankadan para alınabiliyor. Çeyiz Hesabının ilk ödemesi ise 2019’da yapılacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR