Gözlerini kaybeden 44 Gazzeliye protez göz

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İsrail’in son hücumlarında gözlerini kaybeden 44 Gazzeliye protez göz takıldı.

Gazze’deki Genel Hizmetler Derneği’ne bağlı Özel Göz Hastanesi, İsrail hücumları sebebiyle kör bulunan Gazzelilere protez göz takmaya başladı.

Hastanenin Müdürü İyad el-Helis, Avrupa’daki Filistinli doktorların bağışlarıyla finanse edilen protez takma projesi kapsamında, oldukça titiz oldukları amacıyla kadınları ve çocukları evvellediklerini belirtti.

Avrupa’daki Filistinli doktorların Almanya şubesinin protezleri finanse ettiğini dile getiren Helis, “Göz protezinin son hücumların sonrasında ilk kez uygulandığını ve bin dolar ile 2 bin dolar arasında değişen bir maliyetinin varolduğunu” kaydetti.

Helis, “Protez gözlerin hastanelerinde üretildiğini, bu amaçla şekil, renk ve büyüklük konusu ile ilgili bireyin ölçülerini tam şeklinde tutturabildiklerini” ifade etti.

Gazze’deki güç ekonomik şartlar sebebiyle oldukça evvel hayalini bile kuramadığı protez göze kavuşma sevinci yaşam sürdüren 10 yaşındaki Necva Bergut, “Arkadaşlarının bundan sonra ondan korkmayacağını, kendisiyle konuşacaklarını ve bugünden sonra yalnız kalmayacağını” belirtti.

İsrail hücumları esnasında sol gözünü kaybettiğini bildiren Bergut, “Aynaya bakmaya korkuyordum. Evden çıkmak istemiyordum. Artık istediğim yere gidebilirim” diyerek içerisinde varolduğu mutluluğu dile getirdi.

Tek başına kullanıma alışması amacıyla hekimin gözetiminde protez gözünü takıp çıkaran 11 yaşındaki Abdullah Fura da, ekonomik halleri sebebiyle İsrail hücumlarında kaybettiği sağ gözü amacıyla protez imkanının çok uzak bir olasılık olduğunu anlattı.

Fura, gözüne bakıp “Çok şık oldu” diyerek yaşadığı sevinci ifade etti.

“Acınası gözlerle karşılaşmayacağım”

Protez göz taktırmak amacıyla Refah Sınır Kapısı’nın açılmasını beklemek mecburiyetinde kalmayacağını bildiren 31 yaşındaki Ahmed Hüseyin ise harp esnasında tedavi amacıyla Türkiye’ye geçtiğini ve doktorların 4 ay sonra protez kararı aldığını, zamanı dolduğu amacıyla de yine Türkiye’ye seyahat edemediğini söyledi.

Protezden sonra hayatını oldukça rahat idame edeceğini dile getiren Hüseyin, bundan sonra kimseden utanmayacağını, kendine acınası gözlerle bakanlarla karşılaşmayacağını ifade etti.

Gazze Engelliler Federasyonu bilgilerine göre, İsrail’in son hücum neticesi yaralananların yüzde 40’ında görme, işitme ve fiziksel engelleri oluştu.

İsrail’in 2014 Temmuz’unda başlattığı ve 51 gün süren hücumlarında 2 bin 159 şahıs hayatını kaybetmiş, 11 binden çok şahıs yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamıyla yıkılırken, binlerce bina hasar görmüştü. Saldırılarda atılan birtakım patlayıcıların oldukça sonra infilak etmesi neticesi da ölenler olmuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR