Gülen Cemaatine Kurban Derisi Toplamak Yasaklandı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kurban Bayramı’nda kurbanlık ve kurban derilerinden pay alma savaşı kızıştı. Türkiye çapında 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş olmak üzere 2.6 milyon hayvan kesilmesi bekleniyor.

10 MİLYAR TL’Yİ AŞAN EKONOMİ

Kesilecek kurbanlar göz önüne alındığında yalnızca kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar lira gibi rakam oluştururken, nakliye, kesim, sakatat, deri gibi başka faktörlerle eş güdümlü kurbanlık ekonomisi 10 milyar lirayı aşacak bir rakam oluşturuyor. Bu kadar büyük bir ekonomik alanda yarar sağlamak isteyen vakıflar, dernekler, Türk Hava Kurumu (THK), Diyanet İşleri Başkanlığı ve camiler ise rekabet amacıyla bütün çalışmalarını tamamladı.Türk Kızılayı ve Mehmetçik Vakfı vekaleten kurbanlık keserken, cami dernekleri ve Türk Hava Kurumu başta olmak üzere dernek ile vakıflar ise kurban derilerini toplamak amacıyla birbirleriyle yarışıyor. Önceki senelerde kurban derisi toplamada en ön sıralarda yer alan Gülen Cemaatinin deri toplamasını hükümet engellemek amacıyla harekete geçti.

81 İL EMNİYETİNE ‘EL KOYUN’ UYARISI

Hükümet Gülen Cemaatinin deri toplamasına izin vermemek amacıyla 81 ilin güven müdürlüklerini uyardı. Uyarıda, cemaat adına deri toplanmasına müsaade edilmemesi istendi. Hem de cemaat adına toplanan kurban derilerine de el konması gerektiği uyarısı yapıldı.

gulen-cemaati-kurban-derisi-toplayamayacak-7716170_x_9321_300[1]

KURBAN BAĞIŞLARINDA BAZILARINA İNDİRİM

Gelir Vergisi Kanunu’na göre “kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti bilinen vakıflara uygulanan bağış ve yardımlar, senelik toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5’ini aşmamak üzere” gider şeklinde düşülebiliyor.

ReklamReklam

Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nda 2004 senesinde eklenen madde ile “fakirlere yardım hedefiyle besin bankacılığı faaliyetinde tespit edilen dernek ve vakıflara bağışlanan; besin, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı” gelir vergisi matrahından düşülebiliyor.

MEHMETÇİK VAKFI’NA YOK

Fakirlere uygulanan bağışların bütününün gider yazılması hayırlı bir düzenleme.
Ancak Türkiye’de besin bankacılığı yapan derneklerin nerdeyse tamamı hükümete ve cemaatlere yakın dernek ve vakıflar. Çünkü bu yolla oy topluyorlar.
Diğer doğrultudan Atatürkçü Düşünce Derneği, Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı gibi vakıf ve dernekler faaliyetleri ve amaçları gereği besin bankacılığı yapmıyor.
Hal bu tür olunca Kurban Bayramı’nda kurban kesmek yerine kurban bedelini Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan biri, yaptığı bağışın beyan ettiği gelirin yüzde 5’ine isabet eden bölümünü gider yazabiliyor. Diğer doğrultuda ise besin bankalarına uygulanan kurban bağışlarının tamamı gider yazılabiliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR