Güneş Enerjili Destekli Organik Elmalar Yolda

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Emin Tarım ve Enerji A.Ş, Konya Ereğli’de, sulama hedefli elektrik lüzumsiniminı güneş enerjisinden karşılayacak 450 bin ağaçlık organik elma üretim tesisi kurdu. Yaklaşık 3 bin 500 tonluk ilk hasat bu sene yapılacak.

Konya’nın Ereğli ilçesi tarımsal üretimde yenilenebilir enerjiden yararlanma hususu ile ilgili numune bir projeye ev sahipliği yapıyor. Emin Şirketler Grubu yapısında etkinlik gösteren Emin Tarım ve Enerji Anonim Şirketi yönünden geliştirilen, Meyve Üretiminde Tarımsal Sulamaya Yönelik Fotovoltaik Destekli Elektrik Üretim Tesisi Projesi tamamlanarak yaşama geçirildi.

450 BİN ELMA FİDANI

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, Emin Tarım ve Enerji’nin yenilenebilir enerji destekli tarımsal etkinlikler hususu ile ilgili Konya’yı üst seçtiğini belirtti. Bu kapsamda Ereğli ilçesi sınırları amacıyladeki Zengen Mevkii’nde 5 bin dekarlık bir arazi satın aldıklarını izah eden Emin Üstün, bunun 3 bin 500 dekarlık seksiyonuna 450 bin elma fidanı diktiklerini söyledi.

emin-tarim-ve-enerji-as-konya-ereglide-sulama-amacli-elektrik-ihtiyacini-gunes-enerjisinden-karsilayacak

400 BİN KWH TEMİZ ENERJİ

Üstün’ün verilen bilgiye göre, elma bahçelerinin sulama hedefli elektrik lüzumsinimi güneş enerjisinden elde ediliyor. Bu nedenle bahçenin ideal noktalarına toplam 600 kilovat (kW) gücünde beş adet fotovoltaik elektrik üretim tesisi kuruldu. Söz hususu güneş enerji santrallerinin (GES) üreteceği aşağı yukarı 400 bin kWh temiz enerji, ağaçların sulamasını sağlayacak pompalarda harcanacak.

ÖRNEK PROJE ZİYARETE AÇIK

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, elma bahçelerine kurulan GES’lerin, ucuz ve temiz enerji yardımıyla üretim maliyetlerini ciddi ölçüde düşürdüğünü vurguladı. Kesintisiz enerjinin aynı vakitte ürün niteliğini yakalamaya da yardımcı olacağını ifade eden Üstün, “Emin Tarım ve Enerji’nin bu tesisi lüzum bölümde, lüzumse ülkenin diğer yerlerindeki girişimciler amacıyla bir model oluşturmasını nedenledık. Tesislerimizin kapısı isteyenlere her vakit açık. Bilgi birikimimizi, girişimci adaylarıyla paylaşmaya hazırız” dedi.

KIRSALDA İSTİHDAMI ARTIRACAK

Emin Üstün, Türkiye’nin rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına giderek oldukça çok yönelmesi lüzumliliğini vurguladı. Üstün sözlerini şu biçimde sürdürdü: “Yenilenebilir enerji ile oldukça temiz bir etraf ve geleceğe bırakacağımız oldukça şık bir dünya bizleri bekliyor. Yaptığımız projeyle hem etrafa zarar vermeden, hem de natural yöntemlerle üretim sağlamış olacağız. Böylece ileriki nesillerimiz amacıyla oldukça yaşanılır bir dünya bırakmak istiyoruz. Hem de bu ve gibi tesisler yardımıyla kırsalda istihdam artışı sağlanarak kente göçün önlenmesine de katkı sağlamış olacağız.”

YERLİ TEKNOLOJİ SU POMPALARI

Emin Tarım ve Enerji AŞ’nin Konya Ereğli Zengen Mevkii’ndeki 3 bin 500 dönümlük (3.500.000 metrekare) araziye kurulmuş 450 bin ağaçlık elma bahçesinde dört adet derin su kuyusu bulunuyor. Emin Enerji’nin ilerlettiği teknolojiyle çalışan pompalar aracılığı ile kuyulardan çıkarılan su, 5 bin tonluk havuzda dinlendirildikten sonra damlama yöntemiyle ağaçlara veriliyor. Bütün bu işler tesisin kendi ürettiği elektrikle yapılıyor. Şebeke elektriğinden bağımsız çalışan pompalar bölümde sıkça yaşanan elektrik kesintilerinden etkilenmiyor.

İLK HASAT EYLÜL’DE

Emin Tarım ve Enerji’nin solar destekli meyve bahçesinde ilk hasat bu sene gerçekleştirilecek. Eylül ayında başlayacak hasat, ağaçların türüne göre değişik tarihlerde tamamlanacak. Tesislerde ilk sene meyve rekoltesinin aşağı yukarı 3 bin 500 tona ulaşması bekleniyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR