Güneş kremlerinin etkileri neler?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, güneşten koruyucu kremlerin, D vitamini sentezine yetecek kadar güneş ışınının deriye geçişine izin verdiğini bildirdi.

Durmaz, birtakım basın yayın kuruluşlarında yer alan “güneşten koruyucu kremlerin D vitamini eksikliğine yol açtığına” yönelik iddialar üstüne yazılı açıklama yaptı.

D vitamininin kemik sağlığı amacıyla lüzumlu olduğunu bildiren Durmaz, bunun bağışıklık düzeneğinin güzel çalışması, kas, deri sağlığı ve beyin gelişiminde de mühim rol oynadığını ifade etti.

Güneşlenmeyle günlük D vitamini gereksiniminin yüzde 90-95’inin karşılanabildiğini, geri kalan miktarın da gıda kaynaklarından sağlanabildiğini kaydeden Durmaz, D vitamini sentezinin gün ortasında en yüksek düzeye çıktığını bildirdi.

Durmaz, “Güneş yanığı, deri yaşlanması ve kanserlerine yol açan bu zararlı ultraviyole dalga boyunun, aynı anda deride D vitamini sentezini gerçekleştiren faydalı ultraviyole dalga boyu olması bir ironidir” değerlendirmesinde bulundu.

Eller, kollar ve yüzün yaz aylarında haftada 3 gün öğle saatlerinde 15-30 dakika güneş ışığına maruz kalmasının, günlük D vitamini ihtiyacını karşılayabildiğini altını çizen Durmaz, günlük gereksinime yetecek D vitamininin, gün ortasında kısa süreli güneşlenmeyle sentezlenebileceğine işaret etti.

‘Güneş koruyucu kremler deri kanserlerine sebep olmaz’

Durmaz, numarası 15’ten büyük güneşten koruyucu kremlerin seçim edilmesi, bunların dışarı çıkmadan yarım saat evvel bütün açık bölgelere sürülmesi ve birkaç saatte bir tekrarlanması lüzumluliğini kaydetti.

Bu kremlerin, pazara sürülmeden evvel çoğu güvenirlik testinden geçirildiğine ilgi çeken Durmaz, “Genel şeklinde tahriş ya da seyrek şeklinde alerjik tepkiler dışında yan etkisi bulunmamaktadır. Halk arasında inanılanın aksine güneşten koruyucu kremler deri kanserlerine sebep olmazlar” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR