Gürcistan’da Dev Doğalgaz Rezervi Keşfedildi!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gürcistan Gaz ve Petrol Milli Ajansı Başkanı Giorgi Tatişvili, ülkede devasa doğalgaz rezervleri bulunduğunu ileri süren ABD menşeli “Frontera Resources” şirketinin şimdilik kendilerine konuyla alakalı resmi bilgi vermediğini söyledi.

Tatişvili, “Frontera Resources şirketi, doğalgaz rezervlerine dair şimdilik bize resmi bir bildirimde bulunmadı. Şirketin, Gürcistan yasalarına uyması ve bize resmi şeklinde bilgi vermesi gerekiyor” dedi.

GÜRCİSTAN: BÜYÜK REZERV BULDUK

Gürcistan’ın doğusundaki Kakheti’de doğalgaz ve petrol tetkikini yapan Frontera Resources şirketi, 8 Ekim’de yaptığı bildirimde bölümde 3,8 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğunu iddia etmiş, oldukça sonra söz hususu rakamı 5,3 trilyon metreküpe yükseltmişti.

burnumuzun-dibinde-dogalgaz-buldular_x_8129002_8459_z2[1]

Atlantik Konseyi Dinu Patriciu AvrAsya ve Küresel Enerji Merkezi eksperlerinden Ariel Cohen, 18 Kasım’da tanıttığı “Karadeniz Bölgesi ve Ötesinde Batılı Bir Enerji Stratejisi Geliştirmek” başlıklı raporunda da bu iddialara yer vermişti.

‘TÜRKİYE’YE DE İHRAÇ EDİLEBİLİR’

Rezervlerin Gürcistan’ın Rusya’ya enerji bağımlılığına son verebileceğine işaret eden Cohen, “Doğalgaz rezervleri bağımsız kaynaklardan da onay alır ve jeopolitik problemler başarı ile çözülürse düşük gelirli ülke Gürcistan, doğalgaz ithal eden bir ülkeden doğalgaz dışsatımçısına dönüşebilir. Kakheti bölgesi, Türkiye, Romanya, Ukrayna ve Avrupa pazarlarına dışsatım yapabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Gürcistan’ın elindeki kaynaklarla Karadeniz ve başka ülkeler amacıyla enerji kaynağı durumuna gelebileceğine ilgi çeken Cohen, “Gürcistan’ın kuvvetli bir lidere, şeffaflığa, güzel yönetime ve hukukun üstünlüğüne gereksinimi var. Bunlar olmadan yabancı yatırımların yükselmesi olası değil” demişti.

DAHA ÖNCEDE İDDİA EDİLMİŞTİ

Yaklaşık 20 senedir Gürcistan’da doğalgaz ve petrol incelemesi yapan Frontera Resources şirketi, oldukça evvel de benzer iddialarda bulunmuş fakat birtakım Gürcü uzmanlar, ülkede söz hususu oranda doğalgaz rezervinin bulunmasının olası olmadığını ileri sürmüştü. Öte yandan şirketin iddiası, ilk kez Atlantik Konseyi’ne sunuldu.

Şirketinin tahminlerinin doğru çıkması halinde Gürcistan, Azerbaycan’dan üç kat çok doğalgaz rezervine sahip olacak.

Diğer yandan Gürcistan’da yayın yapan “Business Week News” internet sitesindeki habere göre, Azerbeycan Petrol Araştırma Merkezi Başkanı İlham Şaban, Gürcistan’da bu kadar büyük doğalgaz rezervinin keşfinin olası olmadığını kaydederek Frontera Resources şirketinin söz hususu iddiaları enerji piyasasında puan kazanmak hedefiyle meydana attığını savundu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR