Hakkari’de İnternet Erişimi Günlerdir Yok

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hakkari’de 3 Ekim 2015 tarihinden beri mobil internet sistemi erişime kapalı. Esnaflar pos cihazlarının mobil internet sistemi olmadığı amacıyla çalışmadığını belirtip düzenin bir an evvel düzeltilmesini istedi.

“ESNAF OLARAK ÇOK MAĞDUR EDİLDİK”

Geçimini terzicilik ve perde satarak gerçekleştiren esnaf Feyzi Kaya, mobil internet erişimi olmayışı sebebiyle fazla güçluklar yaşadığını ve mağdur olduklarını dile getirdi. Kaya, “Hakkari’de mobil internet sistemi yok. Biz esnaf şeklinde fazla güçluklar yaşıyoruz. Şuan kullandığımız pos makinelerinin tamamı mobil internet düzenine bağlı bulunduğu amacıyla kaç haftadır bu pos makinelerden hiçbir biçimde yararlanamıyoruz. Yaşantımızın tamamını internet üstünden ayarladığımız amacıyla bundan sonra her şey mobil internete bağlandı. Eskiden faks hadiseleri vardı. Onları da kaldırdık, zira mobil internet sistemiyle whatsapp yolu ile tüm bilgi ve siparişlerimizin tamamını bunun üstünde yapıyoruz. Operatörlere sorduğumuzda ‘bizde ne vakit geleceğini bilmiyoruz.’ diyorlar. İnternet yok, sebep yok, ne biçimde kesildiğini bize hiçbir yerden bilgi verilmiyor. Esnaf şeklinde fazla mağdur edildik. Buradaki esnafların fazlası bu mobil internet düzeninden yararlanıyor. Bu mağduriyetimizin biran evvel giderilmesini yetki sahibi mercilerden istiyoruz. Zaten Hakkari güç bir yer. Ulaşımı güç bir kent. Hiçbir şeyden yararlanamıyoruz.” biçimde tepkisini dile getirdi.

“OPERATÖRLER ‘BİZDE MAĞDURUZ’ DİYOR”

Hakkari Sanayi Ticaret Odası Başkanı Servet Taş da iletişimin engellenmesinin demokrasi dışı bulunduğunu söyleyerek bu tür uygulamaların hiçbir yönetimin uygulanmadığını dile getirdi. Taş, “Hakkari ve ilçelerinde hizmet veren GSM operatörlerinin 3G internet bağlantısı 3 Ekim 2015 tarihinden beri kesik. GSM operatörleri temsilcileri, 3G kesintisi sebebiyle kendilerinin de mağdur olduklarını söyleyerek, yaşanan sıkıntının Bilgi Teknolojileri ve Etkileşim Kurumundan kaynaklandığını savunduğunu söyledi.

“BU DEMOKRASİ DIŞI BİR TUTUM”

Taş, “Bizler de 3G internet bağlantısı kullanan yurttaşların kanuni haklarını aramalarını tarafında lüzumlu başvuruların yapılması konusu ile ilgili uyarıyoruz. Bir toplum sosyal medyadaki iletişimini engellemek demokrasi dışı bir tutumdur. Bu tür uygulamalar totaliter ve otoriter yönetimlerde bile uygulanmıyor. Biran evvel mobil iletişimlerin yine yapılması konusu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığına bağlı Bilgi Teknoloji ve Etkileşim kurumuna buradan davet yapıyoruz.” dedi.

“10 GÜNDÜR ENGEL VAR”

Esnaf ve Sanatkarlar Başkanı İsmail Akboğa ise mobil internet erişimi amacıyla halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlandığını ve bunun seçime yakın bir vakitte yapılmasının düşündürücü bulunduğunu dile getirdi.

Akboğa, “Hakkari’de aşağı yukarı on gündür 3G Mobil İnternet erişimi engellemiş durumda. Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanmış durumda. Öte yandan mobil internete bağlı esnafların pos cihazları çalışmıyor. Kimse henüz bu pos cihazlarından prosedür yapamıyor. Ve aynı vakitte bunun seçime yakın yapılması düşündürücü. 3G Mobil İnternet erişimini biran evvel yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR