Hamilelikte Ay Ay Yapılacak Tarama Testleri ve Tahliller

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Beklenen gün geldi, hamilesiniz! Bebeğinizi kucağınıza alacağınız güne kadar hem keyifli hem de heyecanlı günler yaşayacaksınız. Zaman zaman “Acaba bebeğim sağlıklı mı? Yeterince büyüyor mu? Ona bir hastalık geçirir miyim?” gibi sorular aklınızı kurcalayacak.
Neyse ki hayatınızın en keyifli dönemlerinden biri olabilecek hamilelik sürecini doya doya
yaşamak ve endişelerden kurtulmak için tıp dünyası birçok olanak sunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz ile düzenli olarak uygulanan ve riskli durumların erken fark edilip ortadan kaldırılmasını sağlayan kan testi ve görüntüleme yöntemlerini konuştuk.

Hamilelikte tarama testleri takvimi

İLK ZİYARET

Hamileliğin kesin tespiti, son adet tarihi üzerinden 6-8 hafta geçtikten sonraki ilk transvajinal ultrasonografide, bebeğin canlı ve anne rahminin içinde gözüküyor olduğunun tespiti ile gerçekleşiyor. Bu aşamada bebeğin canlı olduğu görüldükten sonra ise önce anne sağlığı ile ilgili tarama testlerine başlanıyor.

Hafta hafta hamilelik
Hamilelikte hangi balıklar yenebilir?
Hamilelikte kasık ağrısı
Kaç haftalık hamileyim? Hamilelik hesaplama

KAN UYUŞMAZLIĞI TESTİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz, bu testlerin aynı zamanda bebeği de ilgilendirdiğini belirterek, “Öncelikle kan grubu ve RH tayininin yapılması, kan uyuşmazlığı ile karşılaşma ihtimali nedeniyle önem taşıyor. Annenin kan grubu ile babanınki arasında bir uyumsuzluk olup olmadığını tarıyor ve buna göre anneyi mevcut gebeliğinde ya da sonraki olası gebeliklerinde tıbbi açıdan nasıl koruyacağımızın planını yapıyoruz. Annenin kan grubunun negatif, babanın ise pozitif olması durumunda kan uyuşmazlığı söz konusu oluyor ve anne gebelik boyunca kan uyuşmazlığı testleri ile takip ediliyor” diyor.

TAM KAN SAYIMI

Annenin kan düzeylerinin gebeliği tolere edebilecek durumda olup olmadığının tespiti için ise tam kan sayımı yapılıyor. Kadınlarda 12-49 yaş arasında düzenli adet kanamalarına bağlı kronik kansızlık görülme sıklığının yüksek olduğunu belirten Dr. Gündüz, “Bunun dışında annenin bilmediği veya tespit edilmiş kan hastalığı ve buna bağlı bir kansızlık söz konusuysa bunun düzeyi, nasıl tedavi edileceği ve gebelikte bu durumun nasıl destekleneceği tespit ediliyor” diyor. Ayrıca karaciğer, böbrek gibi organların fonksiyonları da yine kan biyokimyası taraması ile tespit ediliyor. Burada bir sorun çıkması halinde altta yatan neden araştırılarak gebelikle eş zamanlı tedavi planlanıyor.

ANNE KARNINDA DOWN SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?

TORCH TARAMASI

Kanda yapılan Torch taraması ile toksoplazma, rubella, sitomegalo virüs ve herpes simplex denilen virüsler taranıyor. Bunların bir kısmı daha önceden kazanılmış bir enfeksiyon ise yani vücut buna karşı koruyucu hücrelerini geliştirmişse test sonucunda bu anlaşılıyor. Ancak annenin bağışıklığı yoksa bu virüslerden korunmak için neler yapması gerektiği
konusunda uyarılıyor; yiyecek seçimi, bulunacağı ortamlar, yapmaması gerekenler konusunda önerilerde bulunuluyor. Örneğin çocukluk çağı hastalığı olan Rubella virüsüne karşı bağışıklığı olmayan bir anne adayının çocuklardan uzak durması, toksoplazma bağışıklığı olmayan bir annenin ise çiğ et tüketmekten kaçınması gerekiyor. Dr. Melih Gündüz, gebelik sırasında enfeksiyon geçirilmesi halinde de tedavi seçeneklerinin bulunduğunu ekliyor.

İDRAR TAHLİLİ-İDRAR KÜLTÜRÜ

Kan tahlillerinin yanı sıra idrar tahlili de yapılıyor ve gebeliklerin beşte birinde gizli idrar yolu enfeksiyonuna rastlanıyor. Bu enfeksiyonlar gebeliğin erken dönemlerinde kanamalara, geç dönemlerde ise erken doğum riskinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Enfeksiyon varsa basit bir tedavi ile sorun hallediliyor.

PAP SMEAR TESTİ

Anne adayının hamilelik öncesinde de hamilelik sırasında da rahim ağzı kanserinin erken tanısı için tarama yaptırması önem taşıyor. Eğer patolojik bir şey varsa gebelik öncesinde tetkik ve tedavisi yapılıyor, gebelik sırasında oluştuğunda ise gebelik sonrasında ne yapılması gerektiği ile ilgili anneye bilgi veriliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR