Sağlık Konusunda Bilinen Yanlışlar

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bu hatalılar ise birtakım hallerde hastaların zarar görmesine neden olabiliyor. İşte size en çok tartışılan doğru tanınan hatalıların gerçekleri…

Bazı hastalıklar ve tedavileri ile ilgili toplumda her vakit birtakım hatalı yargılar dolaşır. Kimi vakit bu hatalılar hastalara zarar vermese de kimi vakit ciddi sıhhat problemlerine da neden olabiliyor. Bu hususta vatandaşları uyaran Türk Toraks Derneği, internet sitesinde en çok tartışılan hatalıların doğrularına yer verdi. İşte size insanların en çok başını karıştıran doğru tanınan hatalılar…

Hastalığım amacıyla ne kadar çok ilaç kullanırsam o kadar acele güzelleşirim.

“Hayır, tıpta en uygun tedavi en az ilaçla hastalığı güzelleştirmektir. Doktorunuz size hastalığınızın gerektirdiği kadar ilaç verecektir. ‘Akciğerimi temizleyen ilaçlar varmış bunları kullanırsam akciğerime zarar veren maddeler akciğerimden uzaklaşır” kanaati de muhakkak doğru değildir. Tıpta akciğeri temizlediği ve zararlı maddeleri akciğerden uzaklaştırdığı tanınan bir ilaç ya da teknik yoktur. Bunu iddia edenlere inanmayınız”

Her solunum yolu enfeksiyonunda kesinlikle antibiyotik kullanmalıyım.

“Hayır, çoğu akciğer enfeksiyonu virüs denen mikroplarla meydana gelir kendiliğinizden antibiyotik kullanmayınız. Doktorunuz hastalığınız gerektiriyorsa antibiyotik reçete edecektir.”

Sigarayı bir türlü bırakamıyorum iradem zayıf.

“Sigarayı bırakırken meydana gelen gerginlik, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, aşırım içme talebi sigara bağımlılığının beyinde bozduğu bir mekanizma ile ilişkilidir. İrade ile bağlantılı değildir.”

Astım ilaçlarını devamlı kullanırsam alışkanlık yaparlar, vücudum hep ister bırakamam, o amaçla solukim daralınca kullanmalıyım.

“Hayır, ilaçlar alışkanlık yapmaz, astımda derli toplu ilaç kullanmak gereklidir. Yakınmanız olmasa da ilaçlarınızı derli toplu kullanmalısınız. Aksi takdirde her astım atağı akciğer fonksiyonlarınızın kalıcı şeklinde kayıbına yol açabilir.”

Astım ilaçları kısırlık yapar mı?
“Astım ilaçlarının kısırlık yapıcı tesiri bulunmamaktadır. En mühim tesiri, rahat soluk alıp vermeyi sağladığı amacıyla hayat niteliğini olumlu bir biçimde etkilemesidir.”

Zencefil, bal astıma güzel gelir mi?
“Kronik hastalıklarda uzun vakit ilaç tüketimi gerektiği amacıyla hastalar genelde natural tedavi tekniği arayışı amacıyladedir. Bu tarzda tekniklerin olumlu bir tesiri genelde yoktur. Balın öksürükte yararlı olabileceği konusu ile ilgili bir grup yayınlar bulunmaktadır. Fakat oldukça geniş incelemeri gereksinim vardır.”

Doğal teknikler zarar vermeyen mıdır?
“Genellikle natural tekniklerin zarar vermeyen bulunduğu düşünülür. Halbuki doğadaki her madde zarar vermeyen değildir. Astımlı hastaların başvurduğu deniz kadayıfı düşüğe neden olabilmektedir. Hem de zarar vermeyen gibi görünen bir grup maddeler çok oranda alındığında bedende zararlı olabilmektedir.”

KOAH bulaşıcı bir hastalıktır.
“Hayır, KOAH bulaşıcı değildir. Hastaların yüzde 90 kadarında neden sigaradır. Geri kalan KOAH’lılarda ise neden; odun-kömür sobası yakmak, sanayi de yoğun dumana maruz kalınacak işlerde çalışmak ve pasif sigara maruziyetidir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR