Hataylı Ayakkabıcılar Hedef Büyüttü

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hatay’da günde aşağı yukarı 35 bin çift erkek ayakkabısı yapan Hataylı ayakkabıcılar, yakın vakitte başlayacak bulunan projeyle endüstri sitesine kavuşup, günlük üretim sayısını 50 bine çıkarmayı hedefliyor.

Antakya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, Türkiye’de satılan erkek ayakkabısının yüzde 35’lik bölümünü Hataylı imalatçıların karşıladığını söyledi. Hataylı imalatçıların pek de ideal olmayan şartlar ve yerlerde üretim yaptığını bildiren Oral, projeleri tamamlanıp bakanlığa teslim edilen Antakya Ayakkabıcılar İhtisas Sanayi Sitesi yapıldığında, Hatay’da imal edilen ayakkabı sayısının ülkenin gereksiniminin yarısını karşılayabilecek hale geleceğini söyledi. Hatay’da ayakkabı üretiminin 300 senelik bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Oral, “Hatay’da ayakkabıcılığın geçmişi 300 seneliktır. Hatay’ın mühim oranda istihdamını sağlamaktadır. Sektörümüzde 500’e yakın kayıtlı üyemiz var ve bunların 300-350 civarındaki alanı imalatçıdır” dedi.

81 İLE AYAKKABI SATIYORUZ

Hatay’dan 81 ile ayakkabı satıldığını ve çoğu ünlü markaya fason üretim yaptığını bildiren Oral, “Günlük üretimimiz 30-35 bin arasıdır. Eğer burada lüzumlu şartlar sağlandığında kapasitemizi 50 bine çıkarmamız samimi bile değildir. Bugün Türkiye’de 81 vilayete ayakkabı üretip satıyoruz. Hem de tanınan tüm markalara fason üretim yapıyoruz. Bu demektir ki bizim sektörümüzün altyapısı var, eksiklikler giderildiğinde, ekonomi, istihdam ve katma değer şeklinde fazla yüksek civarlara ulaşabilecek, Hatay’ın ve ülkenin ekonomisine ciddi katkı sağlayacak bir sektörümüz var” diye konuştu.

turkiye-de-ayakkabi-uretimininin-merkezi-hedef_x_8999503_90_z11

HATAY AYAKKABISINI TANITMAK İÇİN FUAR DÜZENLENECEK

Hatay ayakkabıcılığını Türkiye çapında tanıtmak hedefiyle 2017 senesi içerisinde bir fuar düzenleyeceklerini altını çizen Oral, bu verileri verdi: “Bugün en büyük problemlerimızdan birisi, işyerlerimizin istenilen civarda olmaması. Bunu gidermek amacıyla ilk hedefimiz Antakya Ayakkabıcılar İhtisas İşyerleri Kooperatifi’nin kurulmasıydı. Bu noktada çalışmalarımızı tamamladık, projelerimizin tamamı bakanlığa teslim edilmiş durumda. Ümit ediyorum ki 2017’nin ilk çeyreğinde buranın ihalesi yapılarak 24-36 ay bandında bu işyerlerimizi tamamlanacaktır. Bugün sektörün en mühim problemlerindan bir öteki de kalifiye eleman ve sektörün Türkiye’deki tanıtımıdır. Kalifiye eleman noktasında problemleri çözüme ulaştırmak amacıyla Aralıklarla kurslar açıp burada kalifiye elemanları sektörümüze kazandırmaya çalışıyoruz. Ayakkabıcılığın Türkiye’de tanıtılması amacıyla Hatay’da 2017 senesinde bir fuar gerçeklştirmeyi düşünüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan bulunan işyerlerimizin yaşama geçmesi noktasında ümit ediyorum ki, 10 bine yakın bulunan istihdamımızı 15 bine çıkaracağız ve devletimize ödediğimiz katma sayısal değeri vergiyi de en az yüzde 50 artıracağız. Çevremizdeki bu ateş bittiğinde, biliyorsunuz Hatay son nokta, buradan Ortadoğu’ya fazla ciddi dışsatım yapacağımıza inanıyorum. Bunun altyapısı bizde var, yeter ki bizim esnafımız desteklensin, bu hususta hükümet nezdinde ve eğitimci nezdinde bize lüzumlu destekler verilsin, ben ümit ediyorum ki Hatay ayakkabıcılığı bu proje bitirildiğinde çağ atlayacaktır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR