Havuz Suyu Dişlerinize Zarar Verebilir

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yazın gelmesi ile eş güdümlü havuz mevsimi de açıldı. Uzmanlar, ph sayısal sayısal değeri makul olmayan havuz sularının diş sağlığını da olumsuz etkilediğine ilgi çekerek bilhassa uzun vakit antrenman yapan yüzücüleri uyardı. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, yüzme sporu ile ilgilenen bireylerin ağız ve diş sağlığı bakımından risk altında olma ihtimalini belirterek, konuyla alakalı şu verileri verdi:

Suyun ph sayısal sayısal değeri ehemmiyetli

“Yüzme sporu ile ilgilenen bireylerin ağız ve diş sağlığı bakımına ilgi etmemeleri durumunda diş sorunları yaşayabilirler. Havuzlar amacıyla en makul ph sayısal sayısal değeri, 7,2 ile 7,6 arası olmalıdır. Havuz suyu ph’nın en makul değerlerin altında bulunduğu havuzlarda uzun vakit antrenman yapan yüzücülerin dişlerinde erozyon (diş minesinin aşınması) görülebilirken, en makul sayısal sayısal değerin üzerinde ph’ya sahip bulunan havuzlarda sporcuların dişlerinde sarı-kahverengi renklenmeler meydana çıkabilmektedir. Bu renklenmeler diş doktorları yönünden basitçe diş yüzeyinden uzaklaştırılabileceği gibi genç yüzücülerin ve ailelerinin bu hususta bilgi sahibi olmaları da gerektiğince ehemmiyetlidir.”

Genel diş sağlığı bakımını ihmal etmeyin

“Ayrıca yarışlar ve antrenmanlar esnasında ekstra enerji gereksinimi nedeniyle bol karbonhidrat sahibi olan ve gerektiğince asidik bulunan sporcu içeceklerinin sık kullanımı de sporcularda çürük diş riskinde artışa neden olmaktadır. Erozyon ve çürük oluşumunda, diş doktorları yönünden uygulanan flor programları ve dolgularla sorunların giderilebilir. Yüzücülerin ve ebeveynlerinin havuz suyu ph’nın normal değerlerde olmasından emin olmaları genel ve diş sağlığı amacıyla büyük ehemmiyet taşıyor. Bu durumun yol açtığı riskler, derli toplu diş doktoru kontrolü, florlü diş macunu kullanımı ve günlük diş sağlığı bakımına özen gösterilmesi ile azaltılabilir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR