Her Gün Dinleniyor 30 Milyon Kişi Para Ödüyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Spotify Türkiye Müdürü Ergül Çivi ile yaptığımız röportajda, şirketin Türkiye’deki varlıklarından yeni planlarına, dünya çapında her gün ücretli abone sayılarının artmasından, bugüne kadar hiç negatif yorum almamalarına kadar kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik.

“TÜRKİYE DOĞRU BİR SEÇİM”

Çivi, şirketin Türkiye varlığını şu şekilde özetliyor, “Türkiye’de, 2013 Eylülünde yapıldı lansman. 2,5 yıldir Türkiye’deyiz. Spotify şu anda 58 ülkede var. 56’ya çıkarken Türkiye’yi de kattık. Yeni ülke seçimlerinde komşu komşu gitmek yerine müzik pazarlarının genişliğine, genç nüfusa bakıyoruz. O anlamda Türkiye fazla doğru bir seçim. Dijital reklam piyasası büyüyen bir ülke fazla büyük değildi bundan bir 11 yıl evvel. Potansiyeli fazla yüksek fazla süratli büyüyor. Neyle kıyasladığımıza da bağlı. Avrupa ile kıyasladığımızda birim maliyetlerde fazla düşük kalırız ama potansiyel dediğim gibi büyük ve genç nüfus fazla büyük. Avrupa ile kıyaslıyorum tekrar hem de en yüksek. Bu yüzden de Türkiye’de var olmamak mantıksız olurdu.”

YENİ ÜLKELER DE GELİYOR

Çivi, “Bir süredir ülke katılımında bir bekleme vardı şimdi yeni ülkeler geliyor. Şu anda yeni ülkeler amacıyla hazırlıklar yapılıyor. İsimlerini açıklayamıyorum ama hazırlıklar devam ediyor” diye devam etti.

30-milyon-kisi-para-oduyor-kimse-sikayet-etmiyor_x_8366051_724_z2[1]

SOSYAL MEDYADA TAKİPÇİSİ VE HAYRANLARI ÇOK FAZLA

Genellikle genç kesim ve çalışanlar arasında fazla tanınmış bulunan uygulamaya son dehemmiyetde en tanınmış uygulamalardan birine dönüştü.

Çivi de bu durumdan şirket olarak fazla mutlu olduklarını ifade etti ve “Spotify’in sosyal medyada takipçisi ve yorumcusu fazla fazla. Sosyal medyadan takip ettiğinizde o kadar fazla komik şeyler makaleyorlar ki görmeniz gerekir. Örneğin her pazartesi “haftalık keşfim” ile evlenmek istiyorum yazanlar var. Haftalık keşfimle yemek yemek istiyorum diyenler de artışta. Genellikle Ekşi Sözlük’te 300 sayfa filan makale oldu sanırım. Ben bilhassa Twitter üstünden de takip ediyorum. Oradan da fazla komik şeyler makaleyorlar” olarak konuştu.

ÜCRETLİK ÜYE SAYISI 30 MİLYONA YAKIN: HİÇ NEGATİF YORUM ALMIYORUZ

Çivi, resmi olarak açıklanmasa da Spotify CEO’su Daniel Ek’in son verilen rakamlara göre her ay 9,99 TL ödeyerek ücretli üye bulunanların adedinin 30 milyon olduğunu ifade etti.

Resmi olarak açıklanmadığı amacıyla sayı konusu ile alakalı temkinli olmayı seçim eden Çivi, “Şu anda ayda 9.99 ücret ile “Premium” ücret ile bir telefon operatörünün kampanyası ile üye bulunanlar fazla fazla. Hiç negatif yorum almıyoruz. Tabii paralı üyeliklerde bir grup şikayetler alabiliyoruz ama şunlar dünyanın her yerinde paralı üyelikle alakalı yaşanabilecek sıkıntılar gerçekten. Müşteri hizmetlerimiz de fazla şirin. İngiltere’den yönetiliyor. Oradaki Türkler, Türkiye amacıyla çalışıyor. Müşteri hizmetlerinde problem yaşandığı vakit kullananlara muhakkak sevinçli geri dönüşler yapılıyor. Müşterilere Müzik Listeleri atılıyor, bekleme anlarında dinlemelerim amacıyla jestler yapılıyor” diye devam etti.

NE KADAR ÇİRKİN BİR UYGULAMA DİYEN OLMADI

Çivi şu şekilde devam etti:

“Genelde ‘Denedim ne kadar çirkin bir uygulama’ diyen olmadı. Kullanıcılara fazla basit bir ara yüz sunuyoruz ve kullanıcıların hareketlerine göre kendimizi geliştiriyoruz. Spotify’da yaptığın her hareket gerçekten, her aksiyon gerçekten bir data. Big data diye tanımladığımız şey bu. Atıyorum örneğin siz bir playlist dinlediniz. O playlistin içerisinde ne kadar kaldılar. Siz diye bilmiyoruz. Kimsenin ismi değil kullanıcı olarak dşayetlendiriliyor. İki açıdan uygulanan bir inceleme var. Haftalık keşif sizin zevklerinize göre belirleniyor ama bilhassa listelerde kullanıcılar bir listede ne kadar kalmış örneğin 90 dakikalık bir listede 7’inci dakikada çıkmış, demek ki listenin akışı hoşuna gitmemiş diyoruz ve o listede farklılık yapmamız gerektiği neticesine varıyoruz.”

2 MİLYARIN ÜZERİNDE LİSTE VAR

Çivi, şu anda gençler arasında şahsi müzik listeleri yapmanın eskilerin karışık kasetleriyle aynı şey olduğuna işaret etti ve “Şu anda 2 milyarın üstünde liste var. Ama genel eğilim şık listeler sevildiğinde, ona ehemmiyet veriyoruz” olarak konuştu.

SADECE PLAYLİST İLE DEĞİL

Spotify Türkiye müdürü Çivi, kullananlara yalnızca listelerle değil, somut olarak da her alanda ulaşmayı amaçladıklarını bu alanda adımlar attıklarını ifade etti.

Çivi, programın cep telefonu ile aynı anda başka cihazlarda da kullanılabildiğini ve hem de Uber programıyla ortak olarak, çağırdığınız arabalarda bile kesintisiz olarak dinlenebileceğini belirtti.

Çivi, “Spotify Connect yalnızca müzik listeleriyle değil somut olarak da bir kullanıcısının hayatının her anına kendisini somut olarak birleşik etmeye çalışıyoruz. Uber’lerde var. Şöyle oluyor. Sen bir uber çağırdın, o sırada da müzik dinliyorsun, şayet orada varsa ve de sürücüden rica edersen o da sana o anda açıyor ve kulağındaki müziği arabanın içerisinde de dinlemeye devam ediyorsun” dedi.

Çivi, “Playstation oyun konsolunun içerisinde var. Oyun oynarken dilediğiniz müziği dinleyebiliyorsun. Oyun oynarken müzik dinleme gereksinimi diye bir şey var. Ben de bilmiyordum. Bu hususilik bilhassa oyun severler amacıyla bir nimet gibi oldu” diye devam etti.

PEKİ NASIL PARA KAZANIYOR?

Çivi şirketin kazancını nasıl elde ettiğini ise şu şekilde açıkladı:

“Listeler satılmıyor ama markalara hususi müzik listeleri hazırlıyoruz. Örneğin bir lokanta. Birlikte çalışıyorsak o lokanta bize reklam verebiliyor. Biz o lokantaya göre listeler hazırlayabiliyoruz. O lokantanın müşterilerine ulaşıp onların isteklerine göre listeleri şekillendirebiliyoruz.”

ÜCRETSİZ ÜYELİKLER DE REKLAM ŞİKAYETLERİ

Çivi, uygulamada bedava üyeliklerde yayınlanan tanıtımlardan sanıldığı kadar fazla şikayet gelmediğine işaret etti ve şu şekilde dedi:

“Radyolarda saatte 12 dakika reklam var. Bizde bu yalnızca iki dakika. Çok uzun dinleniyor tabii. Günlük ortalama dinleme vakitı 148 dakika. İnanılmaz uzun bir süre. Herhangi bir platformda iki buçuk saat manasına geliyor. Ülkelere göre bir iki dakika değişebiliyor ama ortalamamız 148. Reklamverenlerimiz yönünden da koruyoruz bu rakamları. Sonuçta bu dinlenen bir platform. Sürekli ekrana bakmıyorsa ona göre sesli tanıtımlar veriyoruz. Sürekli açıp tutup bırakanlara devamlı olarak reklam vermiyoruz.”

3 MİLYAR DOLAR TELİF ÖDEDİ

Uygulama esas olarak korsana karşı savaşmak amacıyla geliştirildi. Çivi de esas hedeflerinin korsana karşı sanatçıların da telif ücretlerini alabildikleri bir platform olmak olduğunu ifade etti.

Çivi telif ücretleriyle alakalı olarak, “Ülkelerdeki telif katkısına bakmak lazım. Çünkü biz bundan son yıl evvel ciddi anlamda korsanla savaşan bir pazardı. 500 milyon bireyin korsan kullandığı bir dehemmiyetdi. Oradan bugüne kadar Spotify’ın telif ödemesi 3 milyar dolar. 3 milyar dolar demek bu sektör amacıyla fazla ciddi bir katkı. Gittikçe de büyümeye devam edecek. Spotify’ın bir fazla ülkede müzik indirme piyasasını geçtiğini de gördük” dedi.

‘STREAM’ NEDİR?

Son dehemmiyetde dijital müzik mecralarında en fazla sarfedilen sözcük “stream” etme, sektörün önde gelenlerince de Türkçe karşılığı bulunamayan bir sözcük.

Çivi de gittikleri üniversite konferanslarında gençlerden yardım istediklerini ve bulana ciddi mükafat vereceklerini ifade etti ve “Şu aşamada tek sözcük karşılığı bulunamıyor. Türkçede tek sözcük bulmak zor. Dinlemek değil, akış gibi ama net sözcükyi de bulabilmiş değiliz” dedi.

APPLE MUSİC NE YAPACAK?

Çivi yakın vakitte Türkiye’de lansman yapan Apple Music ile alakalı olarak şu şekilde dedi:

“Apple Music ile alakalı olarak yorum yapmam biraz acayip olur gerçekten. Rakiplerimiz ile alakalı genel olarak yorum yapmıyoruz. O yüzden bekleyip görmemiz lazım. Diğer ülkelerde var neticede. Biz de geç lansman yaptılar. Bir Piyasa var biz Piyasa büyütmeye çalışıyoruz, asıl hedefimiz korsanı yasala çekmeye çalışıyoruz. Bu yüzden de rakiplerdense ana alanımıza yönelmemiz gerektiğine inanıyoruz.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR