İki farklı böcek türü ortaya çıktı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yrd. Doç. Dr. Uluçay, iki şehirde aşağı yukarı 1,5 sene süren araştırmasında, oldukça evvel literatürde bulunmayan iki değişik böcek cinsini meydana çıkardı.

Hakkari’ye 45 kilometre uzaklıktaki Ördekli köyü Doğanca mezrasında görülen yeni türe, yöre halkının talebi üzerine, varolduğu Berwari bölgesinin adı tespit edilen “Stigmaeus Berwariensis”, Hatay’daki türe ise Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan’a ithafen “Stigmaeus Ceylani” ismi verildi.

Akarların “eklem bacaklılar” grubunda yer aldığını, 8 bacaklı ve gözle görülemeyen kene gibi hayvanlar olduğunu altını çizen İsmail Uluçay, şu şekilde konuştu:

“Geçen seneden bu yana devam eden çalışmalarımızın neticesinde Hatay’dan ve Hakkari’den bilim dünyası amacıyla iki yeni tür oldukça keşfettik. Hakkari’de görülen yeni türe, yöre halkının talebi üzerine, varolduğu Berwari bölgesinin adı tespit edilen ‘Stigmaeus Berwariensis’, Hatay’da tespit edilen örneğe de rektörümüze ithafen ‘Stigmaeus Ceylani’ adını verdik. Bu çeşitler ‘Türk Entemoloji’ ve ‘Amerikan International Journal of Acarology’ dergilerinde yayımlanarak literatüre girdi. Sayın rektörümüzün ve üniversitemizin desteği sayesinde Hakkari’de akarlarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. İmkanlarımız her ne kadar sınırlı da olsa, Hakkari’de sakin, huzurlu ve geniş çalışma ortamına sahibiz. Çalışmalarımızda bize destek veren herkese teşekkür ederim.”

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan ise Hakkari’nin bu tür akademik çalışmalar yönünden bakir ve bir o kadar da varlıklı bir bölge olduğunu bildirerek, “Hocamız da bu hususta çalışmalarını sürdürüyor. Kendisini bu başarılı çalışmalarından ötürü kutlama ediyorum. Umarım bu çalışma diğer akademisyenlere numune olur ve bakir tespit edilen bölgemizde çalışma yapmaları amacıyla onları teşvik eder” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR