İlk Kez Felçli Bir Hasta Beyin Çipi ile Parmaklarını Oynattı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyada ilk defa her iki kolu ve her iki bacağı felçli bir kişi, beynine yerleştirilen çip yardımıyla parmaklarını tekrar oynatabildi.

PARMAKLARINI OYNATABİLDİ

BBC’nin haberine göre, ABD’nin Ohio ilçesinde yaşam sürdüren 24 yaşındaki Ian Burkhart, parmaklarının her birini ayrı ayrı oynatarak bilgisayar oyunu şeklinde geliştirilen gitarı çalabildi.

MİLYONLARCA KİŞİ İÇİN UMUT

Burkhart’a yerleştirilen çip beyin sinyallerini okuyabiliyor. Sinyaller bir bilgisayar yönünden okunuyor ve hareket kabiliyeti sağlayabilmek amacıyla kasları elektrikle uyarıyor. İncelemeciler bu teknolojinin felç yaşamış ya da beyninde hasar meydana gelen milyonlarca şahsa yardımcı olacağını umuyor.

DİRSEKLERİNDEN AŞAĞISI FELÇ OLDU

Habere göre, Ian Burkhart 6 sene evvel kullandığı otomobille geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandı. Omuriliğinde meydana gelen hasar, beynin yolladığı mesajların bedeninin geri kalan kısmına ulaşmasını engelledi ve dirseklerinden aşağısı felç oldu. Burkhart’ı beyninin amacıylae yerleştirilen sensör, motor korteksindeki yüzlerce sinir hücresinin hareketlerini okuyabiliyor.

felcli-hastalara-umut-isigi-olacak-tarihi-basari_x_8356071_9938_z1[1]

UYARICI KOLLUK TAKILDI

Bu ilerlemiş bilgisayar programına, Burkhart’ın beynindeki sonsuz sinyali anlamayı öğretmek de saatler sürdü. Gencin koluna 130 elektrot astarı tespit edilen bir uyarıcı kolluk takıldı. Bu kolluk, uyarmanın yanı sıra sağ kolundaki değişik kasların da kasılmasını sağladı. Ian, eliyle büyük objeleri kavrayıp hareket ettirebiliyor, bir bardak amacıyladeki sıvıyı boşaltabiliyor ve hem de kredi kartını makineden geçirebiliyor.

“HAREKET ETMENİN DEĞERİNİ HAFİFE ALMIŞIM”

BBC’ye konuşan Ian Burkhart, sürecin ilk aşamalarını, ‘kendisini tamamıyla zihinsel şeklinde yoran ve bitkin bırakan 7 saatlik bir imtihan süresine’ benzetti. Burkhart, “Her bir hareketi aslında bölmeniz ve hareketleri oldukça konsantre bir biçimde düşünmeniz gerekiyor. Ömrünün ilk 19 senesinde hareket etmenin değerini fazla hafife almışım” dedi.

“ÇOĞU HASTA İÇİN ÜMİT VERİCİ”

Burkhart’ın beynine çip yerleştiren beyin cerrahı Doktor Ali Rezai ise, “Ian’ın bu teknolojiyle gelişme sağlamasına fazla sevindik. Bu aslında gelecekte fazlası hasta amacıyla de ümit verici. Bu teknoloji, omurilik rahatsızlıkları tespit edilen ya da travmatik beyin hasarı, felci tespit edilen hastalara yardımcı olabilmek, onların oldukça bağımsız ve oldukça işlevsel olabilmeleri amacıyla olgunlaşıyor, gelişiyor” diye konuştu. Araştırma neticeleri Nature dergisinde yayınlandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR