İMF’ye Borç Veriyor muyuz?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye yıllardır İMF’den aldığı borçları bu ay bitirdi. 14 Mayıs 2013 itibariyle İMF’ye olan son taksitte ödendi. Artık Türkiye İMF’den bağımsız bir ekonomiye sahip. Başbakan Yardımcısı Mehmet Babacan ve Hazine Müsteşarı Çanakçı’nın eşliğinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ankara Şubesinde İMF’ye borç olan son taksiti birlikte ödedi. İMF’ye borcun bitmesi Türkiye’nin dış borcunun İMF’ye bitmesi anlamına geliyor. Bu konunun gerçekleşmesinden sonra ortaya atılan iddia ise “İMF’ye borç veriyoruz” iddiası oldu.

İMF’ye Borcumuz Bitti mi?

Uluslararası Para Fonu İMF’ye yıllardır olan borçlar son 10 yılda azaltarak bu ay itibariyle bitirildi. Özellikle 2011 yılından itibaren ödenen borçlar ve yeni borçların alınmaması İMF’ye olan borcun bitmesini sağladı. Babacan’ın ekran karşısına geçerek düğmeye basmasıyla Türkiye’nin İMF’ye olan borcu ilk kez bitmiş oldu. Babacan 19 yıldır bitmeyen İMF borcunun ilk kez sıfırlanarak 14 mayıs 2013 tarihinin bu konuda önemli bir milad olduğunu belirtti.

İMF’ye Borç Veriyor muyuz?

Türkiye’nin İMF’ye olan borcunun bitmesinin ardından İMF’ye borç veriyor muyuz? sorusu akıllara geldi. Çünkü, son 1 yıldır “İMF’den artık borç almıyoruz, İMF’ye borç veriyoruz” söylentileri dolaşıyordu. İMF’ye henüz borç vermedik. Ancak, İMF’ye kredi sağlayan ülkeler arasına girdik. Yani, İMF kaynak ihtiyacı olursa, Türkiye’den kredi alabilecek. Bu demek oluyor ki TÜrkiye artık alan el değil veren el konumunda. İMF’ye borçların bitmesinin ardından İMF’ye borç veriyor muyuz? sorusunun cevabını vermiş olduk. Fakat, şunu unutmamak gerekir ki henüz iMF Türkiye’den borç yada kredi almış değil. Bu konuda Merkez Bankası Başkanı Başçı çalışmalarını ve müzakerelerini yürüttüğünü açıkladı. Babacan İMF’ye son taksitin 14 mayıs 2013 tarihinde verilerek İMF borcunun kapatılmasıyla ilgili “Hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek sözünü tamamladı. Son olarak İMF’ye son taksitin ödenmesinde yaşanan diğer bir gelişmede Merkez Bankası yetkilileri tarafından Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine Müsteşarı Çanakçı’ya 14 mayıs 2013 tarihinin ve İMF’ye borçların bitmesinin anısına hatıra para hediye etmeyi ihmal etmedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR