İngiltere’den Sisi’ye davet

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İngiltere Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Sisi İngiltere’ye resmi şeklinde çağrı edildi fakat kaynaklar ziyaretin ne vakit gerçekleşeceği konusu ile ilgili bir karara varılmadığını bildirdi. İngiliz basını, Sisi’nin bu sene sonuna doğru gelmesinin beklendiğini bildirdi.

İngiltere’nin çağrıinin bu hafta Mısır’ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ilgili verdiği idam ve müebbet hapis cezalarının anında sonrasında yapılması, ülkedeki detaylı sivil toplum kuruluşları ve derneklerinin tepkisine sebep oldu.

Britanya Müslüman Birliği Başkan Yardımcısı Muhammed Kozbar, “Bu çağrı kararı bizi çok şaşırttı” dedi.

Davetin, Mursi’nin idam kararının anında sonrasında yapıldığına ilgi çeken Kozbar, “Birleşik Krallık genellikle idam kararlarına karşı durur. Mısır mahkemesinin kararının sonrasında Birleşik Krallık’ın Sisi’ye karşı oldukça sert bir tavır takınmasını bekliyorduk. Sisi üstünde baskı kurulacağına, boykot edileceğine, buraya çağrı ettiler. Burada tekrar batının iki yüzlülüğünü görüyoruz. Birleşik Krallık’ın bu çağrıi ticarete, demokrasi ve insan haklarından oldukça çok ehemmiyet verdiğini göstermiştir” diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui de çağrı kararını “hayret verici” şeklinde nitelendirerek, “David Cameron’ın insan hakları ihlallerini Sisi ile şahsi şeklinde yüz yüze görüşmesini görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

İngiltere bu hafta, Mısır’ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ilgili verdiği idam ve müebbet hapis cezalarının sonrasında açıklama yapmış ve cezalardan derin kaygı duyduğunu bildirmişti.

Açıklamada, “İngiltere, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dayanan oldukça istikrarlı bir Mısır’ı desteklemektedir. Bundan ileri meşru süreçleri yakından takip etmeye devam edeceğiz” denilmişti.

Mısır mahkemesi bu hafta, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi ile ilgili “casusluk” davasından müebbet hapis, “hapishaneler baskını” davasından ise idam cezası vermişti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR