Irak’taki sığınmacı sayısı ne kadar oldu?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Muhammet yaptığı açıklamada, Irak’ın üçüncü büyük vilayeti Enbar’daki çatışmalar neticesi yeni bir göç dalgası yaşandığını söyledi. Çatışmalarda amaç olmak istemeyen binlerce bireyin evini terk ettiğini izah eden Muhammet, “Enbar ve başka bölgelerdeki çatışmalar sebebiyle son üç ay ortamında aşağı yukarı 100 bin şahıs evini terk etti. Daha evvel bakanlığımıza kayıtlı bulunan sığınmacı adedi, 2 milyon 900 bin civarındayken şu anda, bu sayı 3 milyonu geçti” dedi.

Sığınmacıların yüzde 46’sının Kürt bölgesinde barındığını bildiren Muhammet, başka yüzde 54’ünün ise Bağdat ve başka kentlere dağılmış halde olduğunu söyledi.

Iraklı sığınmacılar amacıyla senelik ortalama 4 milyar dolara gereksinim olduğunu açıklayan Muhammet, “Merkezi Irak hükümeti 2 milyar dolar bulunan bakanlık bütçemizi bu senenin sonuna kadar öderse ve Birleşmiş Milletler (BM) 1 milyar dolar yardım yaparsa o vakit sığınmacıların kısmen gereksinimleri karşılanmış olur. Bu bütçeyle evlerinden bulunan insanların yalnızca esas besin ve günlük gereksinimlerin temin edilebilir. Bu bütçeyle sığınmacıların bütün taleplerini yerine getiremeyiz” diye konuştu.

Derbaz Muhammet, Göç ve Göçmenler Bakanlığı şeklinde çoğu hususta kusurlarının olduğunu, adedi devamlı yükselen sığınmacıları kayıt altına alma, barınmalarını sağlama ve greksinimlerini karşılama noktasında imkanlarının yetersiz kaldığını dile getirdi.

Irak’ta 50 dereceyi bulan yaz sıcaklarının başlamasıyla çadır kamplarda kalan sığınmacı ailelerin “büyük bir ıstırap” yaşadıklarını izah eden Muhammet, “Kamplar amacıyla su temin edilmesi ve ailelere klimaların verilmesi gerekiyor. Bunun amacıyla elektriğin 24 saat verilmesi lazım. Bu hususta sorun var” dedi.

Muhammet, sığınmacıların evlerine dönememesi halunda Irak’ın demografisinde büyük bir farklılığın yaşanacağına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Göç dalgası neticesi yerinden bulunan insanlar evlerine dönmezse Irak’ın eski demografisinden dile getirmemiz olası olmayacak. Önümüzdeki birkaç ay ortamında DAİŞ’in denetim ettiği bölgeler kurtarılıp, halk yine evine dönerse hal düzelmiş olur. Dünya tarihinde bu tip vakaların yaşandığı bölgelerde halkın yüzde yüzü evine dönmemiştir. Bu gerçeği unutmamak lazım. Eski demografinin sağlanması hükümetin alacağı kararlara ve önlemlere bağlıdır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR