İşveren Tazminat Yerine Ev Verebilecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yeni senede işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan mecburi arabuluculukla bir saatte çözüme kavuşturulabilecek. Arabuluculuk yöntemiyle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçinin çocuğunun ya da bir yakınının işe alınması, işçiye ev alınması gibi ilk kez öngörülen değişik yollarla uyuşma sağlanabilecek.

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren İş Mahkemeleri Kanunu Tasarı Taslağı’nda sona gelindi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısında taslak tartışıldı. Öneriler tarafında taslağa son şeklini Adalet Bakanlığı verecek.

DAVA AÇMADAN, ARABULUCU İLE

Taslağa göre kanundan, bireysel ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçi ve işveren alacak ve tazminatları ile işe iade taleplerinde dava açmadan evvel arabulucuya başvurmak mecburi olacak. Tarafların ilk 2 saatlik arabulucu huzurunda görüşme ücreti Hazine yönünden, iki saati aşan kısmın ücreti ise taraflar yönünden eşit biçimde karşılanacak. Fakat bu şartların sağlanamaması ve tarafların uzlaşamaması halinde taraflar İş Mahkemesinde dava açabilecek. Arabulucudan evvel direk mahkemeye gidilemeyecek.

milyonlarca-calisani-ilgilendiren-tasarida-sona_x_9074727_7972_z11

ÇOCUĞUNU İŞE ALMA

Zorunlu arabuluculuk programı ile eş güdümlü iş uyuşmazlıklarının, kısa vakit içerisinde ve oldukça az masrafla çözümlenmesine imkân sağlanacak. Arabuluculuk müzakerelerinin saklı yapılacak olması sebebiyle iki tarafın sırları korunacak. Arabuluculuk yöntemiyle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçinin, çocuğunun ya da bir yakınının işe alınması, işçiye ev alınması gibi değişik yollarla uyuşmalar sağlanabilecek.

İKİ YIL SÜRÜYOR

Adalet Bakanlığı bilgilerine göre iş davalarının görülme zamanı ortalama 14 ay, Yargıtay’a gönderilen dosyalar amacıyla ise bu vakit, işe iade davalarında 5 ay, işçi alacaklarına dair davalarda 2 sene, hizmet belirlenmesi davalarında 6 ay, rücu davalarında ise 1 sene bulunduğu belirleme edildi. Yeni planlamanin yürürlüğe girmesi halinde İş Mahkemelerinin iş yükünde büyük bir azalma olacak. Bakanlık bilgilerine göre, 2014 senesinde 424 bin 890, 2015 senesinde ise 455 bin 984 dosya iş mahkemelerinde görüldü. Hukuk mahkemelerinin toplam iş yükünün yüzde 18’i, iş uyuşmazlıklarından oluşuyor. Yargıtay’da yalnızca bu işe bakan 5 daire, toplam hukuk davalarının yüzde 31’ini inceliyor.

ARABULUCU HUZURUNDA 1 SAATE ÇÖZÜM

Yeni planlama ile işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan 1 günde ilk 1 saat içerisinde davaya lüzum kalmadan bedava çözüme kavuşturulabilecek. Mesela işçi alacaklarına dair 2 sene vakitn iş davaları, yasa yürürlüğe girince mahkemeden evvel mecburi şeklinde arabulucuya gidecek. İşçi ve işveren tarafı, ücreti Hazine yönünden ödenecek arabulucu huzurunda görüşmede uzlaşma arayacak. Bu uzlaşma sağlanırsa tazminat alacağı hususu bir saatte çözülebilecek. Fakat bu şartların sağlanamaması ve tarafların uzlaşamaması halinde taraflar İş Mahkemesine gidip dava açabilecek.

İTİRAZLAR DA VAR

Diğer yandan işçinin mahkemeden evvel arabulucu vasıtasıyla uyuşmak amacıyla işveren ile görüşmesinin işçi aleyhine olacağı ifade ediliyor. Mahkeme vakitci uzayacağı lüzumçesiyle işçinin haklarının zarar göreceği, mesela alacağı tazminatın uyuşma yoluna giderek düşebileceği iddia ediliyor.

YÜZDE 97 BAŞARI

Adalet Bakanlığı yönünden seçenek çözüm yolu şeklinde getirilen ‘Arabuluculuk’ 3 senedir uygulamada bulunuyor. İş mahkemeleri dışında sarfedilen arabuluculuk yöntemine aşağı yukarı 3 senede müracat edilen 5 bin 289 dosyanın 5 bin 46’sında uyuşma sağlandı. Arabuluculara gelen başvuruların 4 bin 222’sini (yüzde 80) işçi-işveren uyuşmazlıkları oluşturuyor. İş uyuşmazlıklarındaki arabuluculuğa giden dosyaların yüzde 97’sinde taraflar uzlaşarak mahkemeye gitmeden çözüm buluyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR