Japonya’dan Türkiye’ye Büyük Teklif

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fujita, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa’nın enerji piyasasında büyük bir rekabetin söz hususu olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa’da fazla hususi bir yeri olduğunu söyledi.

JAPONLARDAN TEKLİF

Japon Mitsubishi şirketinin, Türkiye’de kurulacak Sinop Nükleer Enerji Santrali’nde yetki sahibi şirket olduğunu anımsatan Fujita, “Türkiye’de kurulacak nükleer enerjinin bir parçası olmak istiyoruz. Şu anda Sinop amacıyla çalışmaları Mitsubishi yapıyor, bu amaçla yeni bir proje olursa bundan bahsedebiliriz. Türkiye’nin istemesi halinde yeni bir nükleer santral projesinde söz sahibi olmak isteriz. Türkiye’de nükleer enerjgüzel destekliyoruz. Türkiye’nin nükleere enerjiye gereksinimi var ve biz de bu yolda yürümeye hazırız” diye mevzuştu.

YENİ FIRSATLAR

Avrupa’da genel şeklinde bilgisayar ve elektronik teknolojisiyle bilindiklerini ifade eden Fujita, aynı vakitte enerji piyasasında da yer aldıklarını, bunun fazla bilinmediğini fakat teknik çalışmalar amacıyla hazır bir şirket olduklarını vurguladı. Fujita, yatırımcı ülkelere teknoloji tedariki sağladıklarını belirterek, Türkiye’de Jeotermal, hidroelektrik ve kömürle çalışan santraller amacıyla de çoğu yatırım fırsatı olduğunu ifade etti.

japonlardan-turkiye-ye-dev-teklif-7756971_x_7651_o[1]

CUMHURBAŞKANI’NIN HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gittiği Japonya’da yaptığı açıklamada, 2023 senesinde Türkiye’yi şahıs başına 25 bin dolar, toplamda 2 trilyon dolar milli gelire, 500 milyar dolar dışsatım yapan, dünyanın sayılı deniz ve havalimanlarına sahip, 3 nükleer santral inşa etmiş bir ülke durumuna getirmeyi amaçladıklarını kaydetmişti.

“RUSLAR YAPMAZSA BAŞKASI YAPAR”

Japonya yolunda gazetecilerin ‘Rusya ile yaşanan stresten naturalgazla alakalı projeler, Mersin Akkuyu gibi projeler nasıl etkilenir?’ sorusunu yanıtlayan Erdoğan, şu cevabı vermişti:

“Bu tek doğrultulu bir mevzu değil. Bunlar aynı vakitte Rusya’nın da düşünmesi gereken meseleler. Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başka biri gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o hususta oldukça titiz olması gereken Rusya. Doğal gaz içeriğine gelince. Biz Rusya’nın bir numaralı natural gaz tüketicisgüzelz. Türkiye’yi kaybetmek Rusya amacıyla ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, naturalgazı fazla değişik yerlerden temin yoluna da gidebilir. İcabında değişik alternatiflere yönelir. Dolayısıyla bütün bu mevzularda Rusya da güzel düşünmek halindedır.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR