Kaçak Elektrik Payı Aboneye İade Edilmedi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli bulunan yeni tanımayle elektriğe saklı zam yapıldığını açıkladı. Faturalarda bundan sonra enerji bedeli, kayıp-kaçak bedelinin olmadığını kaydeden EMO, bu kalemlerin yerine dağıtım, iletim, perakende hizmet bedeli kalemlerinin artırıldığını vurguladı. Açıklamada, saklı zammın, konutlarda yapılması gereken senelik 146 milyon 834 bin liralık indirimi yok ettiğini belirtti.

RESMEN KURNAZLIK

Elektrik Mühendisleri Odası’nın açıklamasına göre elektrikte “maliyet bazlı fiyat mekanizması” adı verdiği sistem otomatik zam mekanizması şeklinde kullanılıyor. 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli yeni elektrik tanımasiyle enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedelindeki düşüşler tüketicilere yansıtılmadı. EMO’nun hesaplamalarına göre elektrik tanımasindeki kalem oyunlarıyla asgari hayat standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken senelik 9 TL’lik indirimin buharlaştırıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Bu indirimler şirketlerin tahsil edecekleri dağıtım ve perakende hizmet bedellerine uygulanan zamla buharlaştırılırken, TEİAŞ`ın tahsil ettiği iletim bedeli de artırıldı. Böylece vatandaşların elektrik tanımasi değiştirilmezken, sektörün zam istekleri de örtülü bir biçimde karşılanmaya devam edilmiş oldu.” denildi.

“KAYIP KAÇAK BEDELİNİN KALKMASININ KIYMETİ YOK”

EPDK yönünden uygulanan değişiklikle kayıp-kaçak bedellerinin faturadan kalkmasının bir kıymetinin kalmadığı da vurgulanan bildirimde şu şekilde denildi: “Konut tanımasinde ‘dağıtım’ bedeline yüzde 5,09, ‘perakende satış hizmet’ bedeline yüzde 4,58, ‘iletim’ bedeline yüzde 5,66 zam yapıldı. ‘Dağıtım’ ve ‘perakende satış hizmet’ bedellerine uygulanan zam, elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına aktarılırken; ‘iletim’ bedeline uygulanan zam ise elektrik iletim şebekesini yöneten ve kâr-zarar dengesi kurması gereken kamu şirketi Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) bilançolarına yansıyacak.”

kacak-elektrik-payi-aboneye-iade-edilmedi-7741473_x_1052_o[1]

YENİ TARİFEDE TRT YİNE KAYRILDI

Açıklamada, TRT payının hali ise şu şekilde anlatıldı: “Tarife üzerinden tahsil edilen TRT payıyla alakalı yargı kararının sonrasında TRT payının kayıp ve kaçak bedeli üzerinden alınmayarak, sadece net enerji bedeli ile sayaç okuma hariç olmak üzere perakende hizmet bedeli üzerinden tahsil edilmesi gerekmekte. Tarifede TRT’nin gelir kayıbına da bir orta yol çözüm arayışı yansımıştır. Genellikle kamu yayıncılığı yönünden tercih zamanlarında çok kritik bir dikkate sahip bulunan TRT’nin iktidar güdümlü yayın politikası sebebiyle endüstri ve ticarethaneler üzerinden fonlanması öngörülmüştür. Son uygulanan tanıma düzenlemesinde meskenlerin tersine kayıp kaçak bedellerinde büyük indirimler uygulanan endüstri ve ticarethane abonelerinin net enerji bedelindeki indirim meskenlere göre gerektiğince sınırlı tutulmuştur. Bu program net enerji bedeli üzerinden tahsil edilecek TRT payını yüksek tutmaya yarayacak. TRT payının tahsil edileceği başka kalem bulunan perakende hizmet bedeli ise bütün tanıma çeşitleri amacıyla aynı miktar ve tutarlarda artırıldı.”

4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken senelik 9 TL’lik indirimin buharlaştığını bildiren EMO şunları kaydetti: “Bu rakam bütün konutlar göz önüne alındığında senelik 146 milyon 834 bin 589 TL’ye ulaşıyor. Dolayısıyla söz hususu tanıma düzenlemesinde artırılan iletim bedeli hariç olmak üzere zamlandırılan dağıtım ve perakende satış hizmet bedelleri kalemleriyle hususi dağıtım şirketlerine 119 milyon 823 bin liralık direk transfer yapılmış oldu.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR