Kağızman’ın “Uzun Elma”sına Yoğun Talep Var

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de yalnızca Kağızman’da bin 300 rakımda yetiştirildiği belirti edilen ve biçimi sebebiyle uzun elma biçiminde adlandırılan ürünün, Türkiye pazarına süregelen biçiminde açılması hedefiyle Kağızman Kaymakamlığınca Türk Patent Enstitüsüne coğrafi işaret tescili amacıyla müracaatta bulunuldu. Ürünün, tescillenmesi ardından Kağızmanlıların kuracağı kooperatifler vasıtasıyla pazarlanması hedefleniyor.

HASADI BAŞLADI

Şu sıralar ilçede hasadı yapılıp satışa yayılan uzun elmaya tüketiciler yoğun ilgi gösteriyor. Üreticiler de isteği karşılamak amacıyla kargo ve şehirler arası otobüslerle elmaları müşterilerine ulaştırmaya çalışıyor.

“BAŞKA YERDE YETİŞTİRDİLER, AYNI TADI TUTMADI

Uzun elma yetiştiricisi Nevzat Örsçelik, uzun elmanın Kağızman’a özgü olduğunu belirterek, “Uzun elma bu ilçe dışında hiçbir doğrultuda yetişmiyor. Bazı il ve ilçelere fide götürüp yetiştirmeye çalıştılar, ama manzarası ve boyu aynı olmasına karşın tadı tutmadı. İçi yıldızlı elma biçiminde da tanınan meyveyi pazarlama konusu ile ilgili biz yapımcılar biçiminde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer tescil alınırsa bizler de pazarlama işlevini gerçekleştirmesine başlayacağız.” dedi.

herkes-elma-yetistiriyor-ama-bunun-tadi-baska_x_8999452_1425_z51

“ENDER BİR LEZZET”

Elma satıcısı Sait Küçük de “Kağızman dışında yetişmeyen uzun elma, ilçeye özgü tadı ve kokusu bulunan nadir bir lezzet. Uzun elmayı bilen vatandaşlar talepte bulunuyorlar kargoyla, otobüslerle gönderiyoruz. Yoğun bir talep olduğunu söyleyebiliriz. İnşallah pazarlarda da konumunu alır.” diye konuştu. Küçük, elma ağacının bir kavak boyu kadar uzadığını, meyve verince dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6 santimetre eninde olduğunu söyledi.

İŞİN SIRRI İKLİMDE!

Ziraat Mühendisi Taner Gökdağı ise Kağızman ve Iğdır’ın mikroklimal iklime sahip olduğunu belirterek, “Uzun elma, yaz yağışı ve mikroklima özelliğinin birleşmesi ve toprakları verimli olması sebebiyle yalnızca Kağızman seviyesinde yetişen bir elma türü. Başka yerlere fidesi götürülüp yetiştirmek istedi fakat aynı ebadı ve aRomayı vermediği belirleme edildi.” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR