Kaliteli fındık fidanı ihtiyacı laboratuvarda karşılanacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği desteği yardımıyla fındıkta verimi artırmaya yönelik gerçekleştirilecek projeyle çiftçinin kaliteli fındık fidanı gereksinimi, doku kültür laboratuvarında üretilecek fidanlarla karşılanacak.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilhassa Doğu Karadeniz’de fındık alanlarında verimin düşük olduğunu söyledi.

Bunun nedenleri arasında bahçelerin ihtiyar olmasının bir etken şeklinde karşılarına çıktığını bildiren Kızılcı, “Yani fındık plantasyonlarında 100 yaşını aşkın bahçelerimiz var. Biz bu bahçelerin yenilenmesi ve yeni fidanlarla bahçeler kurulması gerektiğiyle alakalı çalışmalar yaptık” dedi.

Kızılcı, bahçelerin yenilenmesi konusu ile alakalı gerektiğince çok sertifikalı fındık fidanına gereksinim duyulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Klasik metotlarla binlerce fındık fidanı üretmek zor. Bunun en kolay yolu doku kültürüyle üretimdir. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile yaptığımız görüşmelerde bahçelerin yenilenmesi gündeme alındığı vakit ne gibi katkımız olur diye düşündüler. Doku kültürü laboratuvarı kuralım fidan gereksiniminı karşılarız dedik, onlar da destek verdi.”

Kaliteli fidan gereksinimi artıyor

Projenin fizibilite çalışmalarının yapıldığını dile getiren Kızılcı, “Bina adımına geçildi. En kısa vakitte doku kültürü laboratuvarını kurup fidan üretimi çalışmalarına başlamak istiyoruz. Her geride bıraktığımız sene fındıkta kaliteli fidan gereksinimi meydana çıkıyor ve sahip olunan üretimle bunu karşılayamıyoruz, laboratuvar yardımıyla bol oranda fidan üreteceğiz” diye konuştu.

Kızılcı, enstitülerince tasarlanan yeni tiplerin çiftçilerden ilgi gördüğüne ilgi çekerek, şunları söyledi:

“Çiftçiler istiyorlar fakat karşılayamıyoruz. Yine bu yeni tipleri doku kültürü laboratuvarı ile çiftçilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Şuana kadar yapımcı ya kendi bahçesinden üretim yapmakta ya da komşu bahçeden almaktaydı, bu tip fidanlar kaliteli fidan olmayabiliyor. Biz laboratuvarda hem çok ucuza mal edebiliyoruz hem de sertifikalı kaliteli fidanlar çiftçimize vermiş olacağız.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR