Kamuya 5 Yılda Ödenmeyen Borçlar Silinecek!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kamu alacaklarıyla alakalı Maliye Bakanlığı mühim bir yenilik yaptı. Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem konuyu köşesine taşıdı.

İŞTE O YAZI

Genellikle şirketler ve borçlu vatandaşlar amacıyla avantajlı düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, “Tahsilat Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i ile geldi. Tebliğde çoğu ayrıntı bulunuyor. Size özet şeklinde birtakım verileri transfer etmek istiyorum. En mühim değişikliklerden biri şu; kamu alacağı, vadesinin bulunduğu takvim seneından ileri senedan itibaren 5 sene içerisinde tahsil edilmezse vakit aşımına uğrayacak. Yani vadesi 2016 içerisinde dolacak bir alacak amacıyla vakit aşımı vakitı 2017’den itibaren 5 sene şeklinde düzenlenecek. Bu vakit içerisinde devlet alacağını tahsil edemezse borç ortadan kalkacak. Böylece kamu, kendisine de vakit sınırı koymuş oluyor. Tahsilat amacıyla 5 sene vakit tanınıyor.

İFLAS’TA 20, ADLİ CEZADA 10 YIL

Borçlunun iflası söz hususu bulunduğunda ise vakit aşımı vakitı değişiyor. Mallar tasfiye edilmesine karşın kamu alacağı tahsil edilemezse borç amacıyla aciz vesikası düzenleniyor. Bu vesika genel şeklinde borçlunun bu miktarı ödeyecek bir malının ya da varlığının olmadığını gösteren belgeden oluşuyor. Burada kamu alacağı amacıyla vakit aşımı vakitı belgenin düzenlenmesinden ileri 20 sene şeklinde belirlenmiş. Adli para cezalarında ise vakit aşımı vakitı 10 sene şeklinde uygulanıyor. Adli para cezasına çarptırılan bireyin yaşı da birtakım indirimler sağlıyor. Hem de bu cezaların vakit aşımının tayininde mahkeme kararının kesinleştiği gün temel alınıyor.

5-yil-odenmeyen-borc-silinecek_x_8374256_245_z1[1]

DİKKAT! 1 LİRA BİLE BOZAR!

Zaman aşımında mühim bir ikaz yapalım. Tahsil edilmeme hali borcun tamamı amacıyla geçerli değil. 5 sene içerisinde 1 liralık bile bir tahsilat olsa, vakit aşımı tekrar başlatılıyor. Genellikle vergi alacaklarında bu hal sıkça karşımıza çıkıyor.

HİLELİ İFLASTA FARKLI UYGULAMA

Tebliğin dördüncü maddesinde hususi bir hal tanım ediliyor. Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi ya da terekenin tasfiyesi bundan dolayı vakit aşımının işlememesi halinda 5 senelik vakit, sebeplerin kalktığı günün bitmesinden itibaren başlıyor. Burada da tekrar 5 senelik vakit öneme alınıyor ancak başlangıç tarihi değiştiriliyor.

İFLAS ERTELEMEDE YENİ DURUM

İflas erteleme kararı çıktıktan sonra borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamıyor. Daha evvel başlamış takipler de duruyor. Bu halde yeni tebliğe göre kamu alacaklarına dair vakit aşımı, iflas erteleme boyunca işlemiyor.

İDARİ CEZA VE SGK’YA 10 YIL

İdari para cezalarında 5 senelik vakit uygulanmıyor. Burada tebliğ hususi kanunlara ve Kabahatler Kanunu’na atıfta bulunuyor. İdari para cezalarındaki vakit aşımı ise 10 sene şeklinde belirleniyor. Mesela SGK’ca kesilen idari para cezaları amacıyla 10 senelik vakit aşımı uygulanıyor.

İSTEYEN ÖDEYEBİLİR

Zaman aşımından sonra mükellef, bu parayı ödemek isterse tebliğ buna da izin veriyor. Yani vatandaş isterse borcunu silinmesine karşın ödeyebilecek. Bunun önünde bir engel bulunmuyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR