Karda Evden Çalışmak Mesai Sayılıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yoğun kar ulaşımı zorlaştırınca evden çalışmak mecburiyetinde kalanlar, bunu mail, mesaj ya da telefon görüşmesi ile kanıtlayarak mesaiden saydırabilir. 4857 sayılı kanuna eklenen ‘uzaktan çalışma’ ifadesi buna imkân sağlıyor.

KANUN BUNA İMKAN SAĞLIYOR

İstanbul başta olmak üzere bilhassa büyük şehirlerde çalışanlardan imkãnı olanların bir kısmı, yoğun kar yağışı ulaşımı fazla zorlaştırınca işlerini evden halletmek mecburiyetinde kaldı. Genellikle sigorta, bankacılık, telekomünikasyon ya da basın sektörü gibi alanlarda çalışanlar arasında, işyerine gidip kart okutmadan evlerinden çalışanlar oldu. Peki bu çalışanlar turnikeden geçmedikleri amacıyla o gün çalışmamış mı sayılacaklar? Bu soru, geçen zamanlarda ING Bank’ın haftada iki gün derli toplu evden çalışma sistemine geçerek kurumsallaştırdığı, Mayıs 2016’da kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesine uygulanan değişiklikte cevabını buldu.

AYRI DEĞERLENDİRİLİR

Bu meşru değişiklikle davet üstüne çalışma ve part-time çalışmanın dışında ‘uzaktan çalışma’ ifadesi de yasaya eklenerek evden çalışmanın meşru altyapısı sonuçlanmış oldu. Uzaktan çalışmada işçi ile işveren arasında yeni hale ideal iş sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Fakat kış koşulları gibi münferit hallerde ne olacak? Bu halde uzaktan çalışma maddesi çalışanların beraberinde olur. Fakat hukukçulara göre her işçinin hali ayrı değerlendirilecektir. Yani gönderilmiş bir mail, yazılmış bir rapor ya da bir telefon görüşmesi, gerektiğinde çalışanın evden çalıştığını kanıt ederek bir ya da birkaç günü mesaiden saydırmasına yardımcı olacaktır. (Haber Türk)

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR