Karda ve Buzlu Yolda Araç Kullanmanın Püf Noktaları!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dün akşam ansızın bastıran kar İstanbul’u tutsak aldı. Kar uyarısını öneme almayan sürücüler dün akşam eve gitmek amacıyla en az 3 saatini harcadı. İstanbul’da trafik yoğunluğu dün yüzde 90’a kadar ulaştı. Peki yoğun kar yağışı ve buzlanma esnasında otomobil nasıl kullanılmalı? İşte kış aylarında araba kullanmanın püf noktaları…

KARDA ARABA NASIL KULLANILMALI?

Gaza hafif basılmalı ve düşük devirde vites büyütülmelidir. Frene oldukça erken ve yumUşak basılmalıdır.

ARAÇ NİÇİN KAYAR?

Direksiyonu sert ve çok çevirirseniz aracınız kayar. Aracı düz bir biçimde tutabilmek ilk önceliğiniz olmalı. Eğer duramıyorsanız ABS’li araçsa frene basmaya devam eder iken direksiyonu hafifçe dönüştürerek manevra yapın. ABS yoksa freni bırakıp, direksiyonu hafifçe dönüştürerek manevra yapmalısınız.

KARDA OLMAZSA OLMAZ NELERDİR?

Mutlaka 4 tekerlekte de güzel birer kış lastiği şart. Akünüz dayanıklı ve bakımlı olmalı. Hem de motor suyunuza antifiriz eklemelisiniz. Bunun beraberinde silecek sularına da antifirizli su ekleyin.

KAR YAĞIŞINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Buz tutabilecek yerleri eskiden bilmelisiniz. Bu alanlarda süratınız en düşükte olmalı. Buzlu yolda, direksiyon, gaz, fren ve debriyaj bırakılması çok yumUşak ve yavaş yapılmalı.

YOKUŞTA NE YAPILMALI?

Hızlanarak yaklaşmak, patinajı önlemek amacıyla motor torkunun az bulunduğu üst viteste-düşük devirde olmak gerekir. Yokuş aşağı da çok hafif frenle inilmeli.

TAKİP MESAFESİ NASIL AYARLANMALI?

Ani yavaşlama, sert direksiyon manevrasından uzak durulmalı. Karlı yollarda sürat olmamalı. Takip uzaklığı 4-5 saniye olmalı. Yani önünüzdeki vasıtayla aranızdaki takip uzaklığını normalin 2 katına çıkarın.

VİTESİ BOŞA ALMAYIN

Aklınızda olsun, kaygan yollarda (karlı, buzlu ya da yağmurlu olabilir) vitesi katiyen boşa almayın. Tekerinizde her vakit bir çeki kuvveti olmalıdır. Tekerdeki çekiş kaybolursa bir oldukça toplamanız çok zordur.

İŞTE MADDE MADDE KARLI HAVADA YAPMANIZ GEREKENLER:

– Otomobil şayet ön taraftan virajın dışına savruluyorsa, debriyaja basılmalı yada ayak hemen gazdan çekilerek direksiyon yumuşatılmalıdır. (direksiyonu yumuşatmak lastiklerin yol tutuşunu arttıracaktır)
– Otomobilin şayet arkası virajın dışına savruluyorsa hemen debriyaja basılmalı yada ayak gazdan çekilerek direksiyon gitmek istenilen yöne çevrilmelidir.( otomobilin arkası ne yöne kayıyorsa direksiyon o yöne çevrilir)
– Vites küçültme esnasında meydana gelen ani kompresyon çekiş bulunan tekerleklerin kilitlenmesini sağlar, bu tür bir halde hemen debriyaja basılarak meydana gelen kompresyon önlenmelidir.
– Tepe üstleri, köprüler, viyadükler, yel alan yol kesimleri, güneş görmeyen yol kesimleri oldukça acele buzlanır, buralara yaklaşırken süratınızı kesinlikle azaltınız.
– Bütün dikkatinizi yaptığınız işe veriniz ve dikkatinizi dağıtacak hiçbir şeye müsaade etmeyiniz. (Cep telefonu ile konuşmayınız)
– İleride bir tehlike hissettiğinizde dörtlü ikazları yakarak arkadan gelen vasıtayları saatinde uyarınız.
– Otomobilinizde çekme halatı, kış lastikleri olsa bile zincir kesinlikle bulundurulmalıdır.
– Dikiz aynalarına bakma vakitını 5 sn üstüne çıkarmayınız.
– 3 şeritli yollarda daima orta şeridi kullanınız.
– Bulunduğunuz yerden 15 sn sonra olacağınız yerdeki tehlike yaratabilecek her şeyi görmeye çalışınız.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR