Karekodlu çek uygulaması

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, 15 Haziran’da kullanılmaya başlanacak karekodlu çek programıyla piyasada karşılıksız ve düzmece çek tehlikesini azalacağına inandıklarını bildirdi.

Konukoğlu yaptığı yazılı açıklamada, çekin en süregelen ödeme araçlarından biri olduğunu, fakat bilhassa hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada problemler yaşandığını ve ödenmeyen çek adedinin arttığını belirtti.

Ticarette en sorunlu konulardan birinin, karşılıksız çek olduğunu ifade eden Konukoğlu, çek geçmişinin genel şeklinde ticari hayatın akışı yönünden fazla mühim olduğunu, güvenirlik ve dayanıklı koşulların sağlanması gerekliliğini vurguladı.

Çek veren bireyin mali geçmişini görme olanağı gerçekleştiren karekodlu çek uygulamasının 15 Haziran Pazartesi günü başlayacağını anımsatan Konukoğlu, bunun olumlu bir ilerleme olduğunu, bu sayede kimden çek alacaklarını oldukça güzel bileceklerini ve bunun ticarete pozitif yansıyacağını kaydetti.

Konukoğlu, piyasada çeke eski itibarını kazandırmak gerekliliğini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu sistem çekle çalışan her şirketin ve sektörün işine yarayacaktır. Karekodlu çek tüketimi eski sisteme göre; kabul edilecek çekin güvenilirliği ile ilgili bilgi verecek, karşılıksız ve düzmece çek tehlikesini ortadan kaldıracak, kullanacak şahsa güvenilirlik yönünden itibar kazandıracak, çeklerin piyasada tüketimini kolaylaştıracak, ödeme ve tahsilat planlarının oldukça sıhhatli yapılmasını sağlayacaktır. Tüccarın, sanayicinin birbirine verilen kredi kaynağı da artarak iç piyasada dönüş süratini yükseltecektir. Şu anda mecburi olmayan bu uygulamanın, piyasada tam işlerlik kazanmasını ve vadeli alışverişlerde süratle yayılmasını dayanıklıalıyız. Bütün bankalar da bir an evvel hazırlıklarını tamamlayarak sisteme hazır duruma gelmelidir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR