Karınca Hareketlerini Bile Görebilen Yerli Teknoloji

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) bilim adamları, harp uçakları başta olmak üzere hava araçlarında kullanılacak yeni bir görüntüleme sistemi geliştirdi. Savunma endüstrinin yanı sıra arama ve kurtarmada sarfedilen uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme becerisini ilerletmek amacıyla çalışma başlatan YYÜ’lü bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak “5. Jenerasyon Termal Kamera” üretti.

TSK’NIN ÇOK İŞİNE YARAYACAK

YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son dönemlerde bilhassa savunma endüstri konusu ile alakalı büyük hamle sağladığını söyledi. Optik elektronikle manyetik malzemeler üstüne çalışma yürüttüklerini ifade eden Yavuz, bunlardan en mühimsinin son dönemde tanınmış bulunan yukarıya çevirme dedektörlerle alakalı çalışmalar olduğunu belirtti. Bu dedektörlerin oldukça fazla savunma endüstrinde ve arama kurtarma faaliyetlerinde uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını gerçekleştiren cihazlar olduğunu altını çizen Yavuz, “Bu cihazları yapıyoruz. İnşallah okulumuz ve bakanlığımızın verilen destekle projemizi hayata geçireceğiz. Bununla alakalı ön çalışmamızı tamamladık. Çok şık netice aldık. Bunun üniversitemize, bölgemize ve ülkemize mühim katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

3500-metreden-karinca-hareketlerini-bile-7837894_x_5838_o[1]

“CİDDİ BİR ÜRÜNÜ AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ”

Projenin içeriğiyle alakalı bilgi veren Yavuz, ürettikleri nano malzeme ile F-16 ve F-4 harp uçaklarında sarfedilen normal classic dedektörlerin fiyatı arasında büyük fark olduğunu savunarak, “Klasik dedektörlerin maliyeti 10 milyon avroya kadar çıkarken, dedektörlerimizin maliyeti bin avro seviyesinde olacak” ifadesini kullandı. Ürettikleri sistemin, sahip olunan sistemden fazla oldukça üstün olacağını iddia eden Yavuz, en küçük bir hareketin yüksek sürat ve irtifa farkı gözetmeksizin sistem yönünden hemen bulunabileceğini dile getirdi. Yavuz, şunları kaydetti: “Sistemimiz termal dedektörler ya da yerdeki hareket sensörleriyle algılama yaparken, yerdeki bir karıncanın hareketini bile 3 bin 500 metre yükseklikteki uçaklarımız net görebilecek. Sentezlediğimiz ürünün son durumu bulunan dedektörü uçaklarımızın algı merkezine takarak uyumlu biçimde çalıştırabiliriz. Yerli istihdam sağlamak ve üretim tesisi kurmak gibi planlarımız var.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR