Kayısı İhracatı Başladı On Milyonlarca Dolar Bekleniyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyada bulunduğu gibi Türkiye’de turfanda sofralık kayısı ilk şeklinde Mut’ta yetiştiriliyor. Bundan ötürü imal edilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da sofralara süratle ulaşıyor.

HEDEF 45 MİLYON DOLAR

Mikro klima özelliğine sahip bulunan Mut coğrafyasında kayısının aRoması, yüksek albenisi olmasından ötürü talep her yıl artıyor. Bu yıl gerçekleştirilmesi amaçlanan 35 bin ton kayısı ihracatından 45 milyon dolar gelir bekleniyor.

Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, kayısı ihracatına başlanılan ilçede bu yıl 56 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 70 bin ton seviyesinde bulunduğunu söyledi.

turkiye-ye-on-milyonlarca-dolar-kazandiracak_x_8410072_1940_z5[1]

KAYISI CİNSİNE GÖRE FİYATLAR

Kayısı ihracatının oldukça fazla Irak, Kuzey Kıbrıs ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiği ifade eden Acar, “Şu anda Ninfa cinsi kayısı ihracatı 2 TL ile 2,20 TL arasında devam ediyor. Trintina kayısı cinsi ise 3 TL ile 3,50 TL. arası alıcı buluyor. Ortadoğu piyasası yüksek bir piyasa olmadığı amacıyla 1,50 ila 1,80 TL arası ihracata kayısı alımı yapılıyor. Bu yıl geride bıraktığımız yıla göre 18 Mart’ta ortaya gelen don olayından ötürü kayısı rekoltesini 65 ila 70 bin ton seviyesinde bekliyoruz. Buna karşın bu mahsulün yüzde ellisi ihracata gitmesi bekleniyor. Kayısılarımızda kalite, görüntü ve rengi son derece iyi. Tüm ihracatçı firmalar beğeni ile komisyoncularla bağlantı kurmakta. Bu yıl kapsamlı bir ihracatın olmasını bekliyoruz” dedi.

RUSYA’YA DA GÖNDERECEKLER

İhracatçı Tevfik Yılmaz ise, günlük 40 ila 50 ton arası kayısı ihracatı yaptıklarını belirterek, “Şu an Irak piyasasına kayısı gönderiyoruz. Rusya’da başlamak üzere. Fiyatları ise kalitesine göre değişiyor. Bu yıl ihracata süratli bir biçimde girdik” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR