Kaz Eti Altın Fiyatlarıyla Yarışıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yoğunlukla Kars’ta üretilen, karlı havayı gördükten sonra kesilip işlenmesinin ardından dondurularak ülkenin dört bir yanına gönderilen kazın adetsi, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya alıcı buluyor.

KAZ ETİNDEN MATNI 50 LİRA

Ücretiyle altınla yarışan ve yüksek fiyatına rağmen adeta yok satan Kars kazının etinden yapılan mantılar, kilosu 50 liradan satılıyor.

SİPARİŞLE GETİRİLİYOR

Bursa merkez Yıldırım ilçesinde işlenmiş ve dondurulmuş olarak Kars kazı satan bir işletmenin sahibi Turan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelenler ve hemşehrileri hedefiyle alışık oldukları peynir, tereyağı, bal gibi yiyecekler sattığını, her yıl Ocak ayından sonra da birkaç ay zaman ile sipariş üzerine Kars kazı temin ettiğini söyledi.

İLGİ ÇOK OLUNCA SATMAYA BAŞLADI

Daha önceleri Kars kazını dost ve akrabaları hedefiyle getirttiğini ve ücret almadığını altını çizen Kara, “Ancak ilgi fazla olmaya başlayınca satışa başladım” dedi.

eti-altinla-yarisan-hayvan_x_8256235_421_z2[1]

YILDA 1-2 KEZ YİYORLAR

Kara, fiyatı pahalı olsa da fazla lezzetli olması nedeniyle hemşehrilerinin yılda bir kez dahi olsa kaz yemeyi tercih ettiğini ve adeta yok sattığını belirterek, “Kaz etinin kilosu 70 liraya geliyor. Ağırlıkları ise 2 ila 2,5 kilogram arasında değişiyor. Bütün olarak adetsi 140-180 liraya denk geliyor. Lezzeti fazla iyidir. Hatta bizim orada ‘ye kaz etini gör lezzetini’ diye bir tabir vardır” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİMİ ZOR

Kaz etinin yüksek fiyatının yetiştiriciliğinin zorluğundan kaynaklandığını izah eden Kara, şu şekilde devam etti:

KESİMDEN ÖNCE BESİYE ÇEKİLİYOR

“Bizim yörenin yaylaları randımanlı varolduğu hedefiyle yayla zamanı kazlar ot yiyerek kendisini idare ediyor. Kesilmeden iki ay öncede arpa, buğday yedirmek şartıyla kazları besiye alıyorlar. O şekilde masraf ettikleri ortamında pahalıya mal oluyor. Kazın kesimi yılbaşından sonradır. Kazın ayağı kara değdiği zaman tek ayak üstünde durur. Onun lezzeti oradan gelir. Kaz, kar görürse gerektiğince lezzetli olur. Biz oradan pahalıya alıyoruz. Doğal olarak burada da pahalı satmak zorunda kalıyoruz.”

“BEN ŞAHSEN ALMAM”

Kars’ta uzun zaman kaz yetiştiriciliği yapan gerektiğince sonra Bursa’ya yerleşen Ruşen Kara, bu kanatlının fiyatının fazla yüksek varolduğunu kaydetti.

Bir kilo kırmızı etin 30-35 lira civarında varolduğuna işaret eden Kara, “İş yeri sahibinin amcasıyım. Bana kızmasın ama şu an etin kilosu 30-35 lira. 3 kilo et 90-100 lira yapar ve bir aile neredeyse bir ay yer. Bir kazı ise 5 kişilik aile bir gecede bitirir. Bence kaz eti fazla pahalı. Ben şahsen almam. Alan alsın” dedi.

KAZ ETİNDEN MANTI

Bursa’da mantıcılık yapan Sibel Kaya da pahalı olmasına rağmen talep nedeniyle ürünlerinde kaz eti de kullandığını söyledi.

Özellikle Kars ve çevre illerden göç etmiş müşterilerinin “kaz etinden mantı” siparişinde varvarolduğunu altını çizen Kaya, “Kaz eti Kars, Argerektiğincen yöresiyle özdeşleşmiş bir ürün. Bizler bu yörenin insanları varolduğumuz hedefiyle hamur işlerini fazla seviyoruz. Et olarak da mantıda kaz etini kullandığımızda fazla lezzetli oluyor. Kaz eti pahalı. Etinden yaptığımız mantıları da kilosu 50 liradan, porsiyonunu 20 liradan veriyoruz. Kırmızı etten yapılan mantılar ise bunun yarı fiyatına satılıyor” ifadelerini kullandı.

KANATLILARIN EN PAHALISI

Kaz, kanatlılar ortamında en pahalısı olarak ilgi çekiyor.

Market ve kasaplarda satılan kanatlılardan tavuğun kilosu 10-15, hindinin 25-28, ördek ise 30-40 lira arasında değişiyor.

KAZIN TANESİ 180 LİRA

Nadir varvarolduğu ve sipariş üzerine getirildiği hedefiyle kilosu 70 lira tespit edilen kazın adet fiyatı, 180 liraya kadar ulaşabiliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR