Kendi bahçelerinde maaşlı çalışıyorlar

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı köyündeki arazilerinin birleştirilmesiyle 10 bin 920 dekar alana kurulan meyve bahçeleri, yöre halkının geçim kaynağı oldu.

Kabalı köyü muhtarı Hüseyin Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi kapsamında damlama sulama planlı ve tam otomasyonlu (gübreleme, ilaçlama, sulama) ihracata yönelik meyve üretimi yapıldığını söyledi.

Köy halkının bir araya gelerek uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde, ufak bahçelerin birleştirilmesi ve sınırların kaldırılmasıyla 10 bin 920 dekar üretim kısmı meydana çıktığını izah eden Ünal, bu arazinin 5 bin 640 dekarlık seksiyonuna detaylı meyve fidanları dikildiğini belirtti.

Bu uygulamayla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Ünal, projenin uygulanmaya konulmasıyla köy halkının refah düzeyinin yükseldiğini dile getirdi.

Ünal, şunları kaydetti:

“Projenin arazisi 620 şahsa ait 830 parselden oluşuyor. Bir dönüm yeri bulunan da var, 100 dönüm yeri bulunan da. Köylülerimiz hem sigortalı şeklinde çalışıyor hem de kira bedeli alıyor. Burayı kaymakamlık yapısında birleştirdik. Kaymakamlık 25 senelığına yüklenici firmayla anlaştı ve kiraya verdi. Tarla kiralarımızı kaymakamlık hesap numaralarımıza yatırıyor. Kadın erkek herkes çalışıyor ve çok memnunuz. 10 bin 920 dekar kısmın bin 50 dönümlük evresinde Türkiye’nin en büyük kiraz bahçesini tesis ettik. Geriye kalan kısımda ise elma, şeftali, nektarin, armut bahçeleri var. Meyve ağaçları çağdaş teknoloji kullanılarak sulanıyor. Geçen sene don vakası sebebiyle kirazdan verim alamadık ama 400 ton elma aldık. Bu sene yüzde 60 seviyesinde kirazımız var ve aşağı yukarı 20 bin tona yakın meyvelerimizin tamamından ürün alacağız. Tam verime geçen vakit buradan 30-40 bin ton ürün alabiliriz.”

Projeye dahil bulunan tarım alanları amacıyla tarla sahibine, senelik dönüm başına 345 lira ödeme yapıldığını bildiren Ünal, “Köylülerimiz ilaveten sigortalı çalışarak aylık bin 200 ila bin 500 lira ücret alıyorlar. İş bulamadıkları amacıyla göç eden köylülerimiz ile etraf köylerdeki insanlar geri dönüş yapmaya başladı. Çevre illerden bile buraya çalışmak üzere gelen insanlar var. Proje tam şeklinde yaşama geçtiğinde oldukça çok insan burada istihdam edilebilecek” dedi.

Ünal, bölümde hububat tarımından dekar başına 20 lira kazanç sağlanırken, projenin tam şeklinde uygulanmasıyla bu rakamın kat kat artacağını söyledi.

İlk etapta 80 şahıs istihdam edildi

Bursa’da meyvecilik üstüne çalışan ve köydeki çalışmaları takip etmek, armut verimini değerlendirmek üzere gelen Rıdvan Deniz ise armut bahçesinden kaliteli ürün alabileceklerini söyledi.

Deniz, “Kalitesini, meyvenin gelişiminden anlıyoruz. İnşallah birkaç seneye kadar bunu katlayarak bu işi devam ettirmeyi düşünüyoruz. Çok şık bir sistem, çok memnun oldum. Köylülerin bu tür bir araya gelerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeleri çok önemli. Yaklaşık 25 senedir meyvecilik yapıyorum ve buradan çok etkilendim. Şu anda 80 şahısyle çalışıyoruz ama bunun hasadında oldukça yüksek rakamlara çıkar” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR