Kira Artış Oranları Belli Oldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kirada oturan yada evlerini kiraya verenler için her yıl kira artış oranı büyük sorunlara sebep oluyordu. Bu yıl çıkarılan kanunla birlikte kira artış oranları belli oldu. Kira artışında kiracı fazla artıştan müzdaripken, ev sahibi yeterli artışı sağlayamamaktan şikayetçiydi. Bu yıl yapılan açıklamada kira artış oranları ÜFE’ye göre belirlenecek. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranı ise ortalama 5-10 arasında olmaktadır.

Kira Artışı ÜFE’ye Oranına göre Yapılacak

Kira artışı için bir örnek verelim. ÜFE oranını 10 olarak belirleyelim. Mevcut kira 500 TL olsun. Kira arttırma süresi geldiğinde ise ÜFE oranına göre belirlenirse, 500 TL lik bir kira %10 luk artış sonucunda 50 TL zamlanarak 550 TL olacak. 300 TL olan bir kira ise 30 TL olacak. ÜFE oranını 5 olarak hesaplamak gerekirse %5 lik bir artışta 500 TL lik kira 25 TL artarak en fazla 525 TL olarak zamlanabilmektedir.

Kira Artış Oranı Belli Oldu

Ev kiralarında yıllık artış oranı ÜFE’ye göre belirleneceğinden her ay değişen ve yıllık olarakda hesaplanan ÜFE oranları büyük önem kazandı. Kira sözleşmesinin tarihine ne olursa olsun ev sahibi kiracıdan ÜFE oranının üzerinde kira artışı talep edemez. Talep etmesi durumunda kiracı en fazla ÜFE oranında artışı ev sahibine kabul ettirebilir. Kanun çerçevesinde 500 TL üzerindeki kiralar bankalara verildiğinden 500 TL altındaki kiralarda bu uygulamanın geçerli olması kiracının haklarını savunmasına bağlıdır. Ev sahibi ÜFE oranından fazla bir kira artışı isterse kiracı buna itiraz etmeli ve Üretici Fiyat Endeksine göre kira artışı olacağını belirtmelidir. Böylece 2012 yılında çıkarılan kanunla birlikte 1 temmuz 2012 itibariyle 2013 ve sonraki seneleri kapsayan kira artış bedelleri belli oldu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR