“Kızılay Kart” sistemine geçiliyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ramazanda geniş bir alanda Kızılay Kart uygulamasını başlatacaklarını ve yoğun şeklinde da devam edeceklerini belirterek, “Ramazan süresince Türkiye’de belirleme ettiğimiz yerlerde şunlar dağıtılacak. Ramazan amacıyla 250 liralık yükleme planlıyoruz. Yardım kolilerinin içeriğinden çok bir oran bu” dedi.

Akar, Türk Kızılayı’nın Ramazan yardımlarına dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel merkez ve 700 şube aracılığı ile faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi. Akar, ramazanda ilk önce şubeler aracılığı ile hazırlanan besin kolilerinin dağıtılacağını bildirdi.

Artık besin kolisi sisteminden çıkarak, “yoksulun onurunu koruyan Kızılay Kart” sistemine geçmek istediklerini ifade eden Akar, şu verileri verdi:

“Mülkiyeti Türk Kızılayı’na ait bulunan Kızılay Kart’a muhtelif zaman ve muhtelif oranlarda yükleme yapıyoruz. Vatandaşımız bunu alıyor, rastgele bir markete gidiyor, bizim istemediğimiz tüketim malzemeleri dışındaki malzemeleri alabiliyor. Bizim istemediklerimiz de içki, sigara gibi malzemeler. Kartlar onları almaya uygun değil. Ramazanda geniş bir alanda Kızılay Kart uygulamasını başlatıyoruz ve yoğun şeklinde da devam edeceğiz. Ramazan süresince Türkiye’de belirleme ettiğimiz yerlerde şunlar dağıtılacak. Ramazan amacıyla 250 liralık yükleme planlıyoruz. Yardım kolilerinin içeriğinden çok bir oran bu.”

Akar, besin kolisinin içerisinde pirinç, bakliyat, un, yağ gibi malzemeler olduğuna değinerek, “Bu hususta da yoksulin onurunu koruyan bir anlayışa sahibiz. Nasıl ikinci el giysiyi yoksullere dağıtmıyorsak, tamamıyla birinci el bağışları onlarla paylaşıyorsak besinde da katiyen elek altı bakliyatı, kalitesiz unları kullanmıyoruz. Kendi yediğimiz, kendi kullandığımız malzemeleri yoksul kardeşlerimize ulaştırmak üzere besin kolisi durumuna getiriyoruz. 50 bin paket seviyesinde kapasite oluşturduk” diye konuştu.

Kurban bayramlarındaki kesimlerinden elde edilen etleri kavurma konserve durumuna getirdiklerini, 12 ay süresince şunları dağıttıklarını ve ramazan amacıyla hazırlanan besin kolisinin üstüne 2 adet de konserve koyduklarını izah eden Akar, “Kızılay şeklinde bize emanet edilen kaynakların hiçbirini heba etmiyor, son zerresine kadar kullanıyoruz” dedi.

Ahmet Lütfi Akar, 13 yerde kurulu aşevlerinin her gün yemek dağıttığını aktararak, aşevlerinin iftarda ve sahurda açık olduğunu, evlerinden çıkamayanlar amacıyla evlere yemek servisi hizmetine sürat vereceklerini belirtti.

Çözüm ortaklığı gerçekleştirdikleri birtakım marketlerde Kızılay standı açtıklarını bildiren Akar, “Kızılay’a bağışlanmak üzere hazırlanmış besin kolileri var. Vatandaşlar koliyi seçiyor, parasını ödüyor. Koli oradan alınıp Kızılay’ın standına konuluyor. Akşam ne kadar koli toplandıysa yoksul, fukaraya dağıtılmak üzere şube merkezlerine gidiyor” diye konuştu.

İftar uygulamaları

Genel merkez şeklinde iftar uygulamaları gerçekleştirdiklerinı anımsatan Akar, 26 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımının beklendiği programda, Kızılay’a bağış yapanlara madalya verileceğini anlattı. Akar, Şırnak’ta, Tokat’ta, Kırşehir’de de iftar uygulamaları yapacaklarını söyledi.

Akar, iftarların yanı sıra zekat programına da sürat verdiklerini ifade ederek, “Zekatı veren şahıs Ziraat Katılım Bankası’na parasını yatırıyor. Alacak şahıslar belirlendikten sonra, kendilerine verdiği makale ile gidip bankadan zekat paralarını alıyor” dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, vatan dışı ramazan yardımlarına dair şunları kaydetti:

“Batı Şeria ve Gazze’ye besin yardımı, oradan satın alınıp yoksullere dağıtılacak biçimde olacak zira ikmal yollarımız biraz kesik durumda. Afrika’da Somali’de, Cibuti’de olacağız. Yemen’e bir gemi kaldırmayı planlıyoruz Kızılay’ın özcülüğünde sivil toplum örgütlerinin de katılacağı. Orta Asya’da ve Ortadoğu coğrafyasında yardım etmeye gereksinimi bulunan yerleri arkadaşlarımız belirleme etti oralarda yardımlarımızı yoğunlaştıracağız. Bangladeş ve Pakistan’da faaliyetlerimiz var. Rohingyalı Müslümanlara da ulaşmayı düşünüyoruz.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR