Kurbanlıkların Çilesi Şimdiden Başladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

24-27 Eylül tarihlerindeki Kurban bayramına aşağı yukarı 1.5 ay evvel Doğu Anadolu’dan başlayan hayvan sevkiyatında karayollarının bölücü terör teşkilatı yönünden kesilmesi, TIR ve kamyonların yakılması hem yetiştiricileri, hem de taşamıcılık yapan sürücüleri tedirgin ediyor. Hayvancılığın mühim merkezlerinden biri bulunan Kars’tan erken başlayan sevkiyat sürecinde hayvanların götürüldüğü illerde bayrama kadar beslenmesi planlanıyor.

SEVKİYATLAR ERKEN BAŞLADI

Batı illerine nakledilecek kurbanlıklarının kontrolü Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yönünden yapılıyor. Eski dönemlerde Doğu’dan büyük kentlere kurbanlıkların, Kurban Bayramı evvelsindeki son bir hafta içerisinde gerçekleştiğine işaret eden yetiştiriciler, bu sene ‘terör’ korkusu sebebiyle sevkiyatın erken başladığını söylediler.

“VARIM YOKUM BU”

Şanlıurfa’dan Kars’a hayvan yemi şeklinde sarfedilen saman getiren TIR sürücüsü Hasan Sonta ise mazot fiyatlarının pahalılığının yanı sıra yükselen terör olaylarından ötürü tedirgin ve rahatsız olduklarını vurguladı. TIR’ların ateşe verilmesi sebebiyle endişe duyduklarını açıklayan Hasan Sonta, “Bizler bu ülkede her vakit barış, huzur ve kardeşlik istiyoruz. Bugün benim kullandığım TIR, 150 bin lira. Eğer TIR’a zarar verirlerse beni de öldürsünler. Varım yoğum bu araba. Geçimimi TIR’la sağlıyorum. Ne olur silahlar sussun, bundan sonra rahatlıkla yaşayalım. Hepimiz kardeşiz, hepimiz dostuz. Biz bu ülkede sevgi ve kardeşlik istiyoruz. Türk ve Kürt kardeştir. Bizler bundan sonra terör olaylarının yaşanmasını istemiyoruz” diye konuştu.

kurban-sevkiyatinda-teror-korkusu-7590516_2959_m[1]

KARS 5 KENTTEN BİRİ

Hayvan zenginliği bakımından Kars’ın Türkiye’nin ilk 5 şehri arasında yer aldığına ilgi çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, kurbanlık sevkiyatlarının başlanması sebebiyle kentteki hayvan pazarlarında hareketlilik yaşandığını bildirdi. Kars’ta 600 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu hatırlatan Düzgün, yörede meraya dayalı hayvancılığın yoğun şeklinde yapıldığını ve bunun amacıyla de Kars’taki hayvanların seçim edildiğini belirtti. Kurbanlık alabilmek amacıyla 80 kentten alıcının Kars’a yaklaştığını belirten Düzgün, şunları söyledi:

TEDBİR ALINDI

“Yetiştiricilerin mağdur olmaması amacıyla lüzumlu tedbirleri aldık. Kontrol, belge çıkarma ve belgenin hazırlanması işinde 6 veteriner doktorun vazife yapıyor. Hayvan sevkiyatı yapacak bulunan yetiştiricilerin hayvanların aşı, küpe ve başka tüm işlemlerini yaptırarak sevkiyata hazır bulundurmalı. 2014 senesinde 206 bin büyükbaş hayvan sevki yaptık. Bu sene hedefimiz bu rakamın üstüne çıkmak. Şu ana kadar 85 bin sevk gerçekleştirdik.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR