Kuzey Kore’nin En Büyük Nükleer Denemesi Depreme Sebep Oldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kuzey Kore’de sabah erken saatlerde 5.3 büyüklüğünde bir suni deprem alana geldiği bildirilmişti. Kuzey Kore, ülkede geniş çaplı sismik vakanın alana gelmesinden kısa bir vakit sonra beşinci nükleer denemenin başarılı bir biçimde gerçekleştirildiğini duyurdu.

“YENİ GELİŞTİRİLMİŞ NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI”

Kuzey Kore, denemenin “yeni tasarlanmış nükleer harp başlığı” olduğunu ve ülkenin nükleer füzelerin nükleer başlık taşıyacak kapasiteye ulaştığını kaydetti. Nükleer denemenin sonrasında, denemenin yapıldığı bölge yakınlarında sabahın erken saatlerinde bölümde 5.3 şiddetinde deprem alana geldiği ifade edildi.

Nükleer denemenin 10 kilotonluk enerjiyi alana çıkardığını ifade eden Güney Koreli yetkililer ise, denemenin Kuzey Kore’nin Ocak ayında gerçekleştirdiği denemenin iki katı olduğunu ifade etti.

BUGÜNE KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN DENEMELERİN EN BÜYÜĞÜ

Güney Kore, son denemenin Kuzey Kore’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük deneme olduğunu kaydederek, ülkenin nükleer ilerlemesinden kaygı duyduğunu belirtti.

simdiye-kadarki-en-buyuk-nukleer-deneme-yapildi_x_8765975_992_z41

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, denemenin Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un “umursamazlığını” gözler önüne serdiğini ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem olduğunu ifade ederek, ABD’yi ciddi neticeler konusu ile alakalı uyardı.

“ULUSLARARASI TOPLUMA BÜYÜK BİR MEYDAN OKUMA”

Yurt dışında tespit edilen ve gelişmelerin sonrasında ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı alan Geun-hye, denemenin uluslararası topluma “büyük bir alan okuma” olduğunu ifade etti.

ÇİN VE JAPONYA’DAN SERT TEPKİ

Çin Dışişleri Bakanı ise nükleer denemeye karşı olduklarını belirterek, Kuzey Kore’yi hali kötüleştirecek faaliyetlerden uzak durulması ikazında bulundu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise vatanının bu tür denemelere göz yummayacağını belirterek, protesto edilmesi gerekliliğini dile getirerek, “Kuzey Kore’nin nükleer gelişmeleri Japonya’nın güvenliği amacıyla büyük tehdit oluşturuyor.” dedi.

OBAMA’DAN ‘KUZEY KORE’ GÜVENCESİ: KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesiyle alakalı Güney Kore ve Japonya’ya bir kez oldukça emniyet verdi ve Pyongyang’ın eylemlerinin karşılıksız kalmayacağını vurguladı.

Beyaz Saray’dan uygulanan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Obama’nın, Güneydoğu Asya gezisinden dönerken uçakta, Kuzey Kore’deki bir nükleer tesisin yakınında gerçekleşen depremle alakalı Ulusal Emniyet Danışmanı Susan Rice’tan bilgi aldığı bildirildi.

Bilgilendirmenin sonrasında Obama’nın Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda ayrı ayrı görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, “Başkan, ABD’nin, Asya’da ve dünya genelindeki müttefiklerimizin güvenliğine tespit edilen sarsılmaz bağlılığını bir kez oldukça teyit etti.” ifadesine yer verildi.

Ayrıca Obama, Kuzey Kore’nin “provokatif eylemlerine” karşı ciddi adımların atılması amacıyla ABD’nin müttefik ve ortaklarlarıyla iş birliği halinda çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR