LYS’de “kural ihlali” uyarısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek adaylara, imtihan salonunda yasak bulunan saat, kolye, takı gibi metal vasıta gereçlerini getirmemeleri ikazında bulundu. Demir, “Geçen yıl bin 500 seviyesinde adayın, sırf bu tür vasıta gereçlerle imtihana girdiği amacıyla tutanaklarla ya da kamera kayıtlarından yola çıkılarak imtihanları iptal edildi. Burada, imtihan kurallarını ihlal muamelesi yapıyoruz” dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 LYS’de aşağı yukarı 350 bin bireyin vazife alacağını belirterek, imtihana 2 milyon 558 bin 556 adayın katılacağını söyledi.

Sınav amacıyla bütün tedbirlerin alındığının altını çizen Ömer Demir, soruların hazırlanmasından, baskısına ve salonlara intikaline kadar bütün vakitçlerin emniyet içerisinde yürüdüğünü ifade etti.

Bir olumsuzluk beklemediklerine işaret eden Ömer Demir, “Sınav sorularını bastık. Bugünden itibaren sevkiyat amacıyla yükleme vakitçlerine başlamış durumdayız. Güvenli biçimde bütün vasıtalarımız imtihan yerlerine ulaşıncaya kadar uzaktan takip sistemleriyle onları gözetleyeceğiz. Yerine varıncaya kadar kilometre süratinden duracağı yere kadar her şey planlanmış durumda. Araçlarımız normalde bir kırmızı ışık vakitınden uzun bir yerde durduğu vakit anında buradan uyarıyoruz. Soru vasıtalarını çevrimiçi takip edecek biçimde hazır durumdayız. Herhangi bir emniyet açığı da beklemiyoruz” olarak konuştu.

Geçen yılye göre bu yıl 2015 LYS’ye giren aday sayısında yüzde 6’lık bir artış bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Demir, “Geçen yıl LYS’ye başvuru eden 2 milyon 386 bin 348 şahısydi. Bu yıl ise 2 milyon 538 bin 556 şahıs başvuru etti. Dolayısıyla bu yıl 2015 LYS’yi aday sayısında yüzde 6 dolayında bir artışla gerçekleştireceğiz” dedi.

Adaylar soruları görebilecek

LYS’de bu yıl uygulamada bir ilk olacağını ifade eden Başkan Ömer Demir, LYS ardından adayların şifreleriyle aday işlemleri sistemi üzerinden kendi yanıt kağıtlarını ve soruların tamamını görebileceklerini, kamuoyuyla ise evvelki imtihanlarda bulunduğu gibi resmi internet sitesi üzerinden soruların yüzde 20’sinin paylaşılacağını söyledi.

Sınav neticelerini uygun bir vakitçte tanımlamak istediklerinin altını çizen Ömer Demir, “Sınav neticelerini açıklarken vakit konusu ile ilgili sürpriz uygulamak gibi bir iddiamız yok. Önemli bulunan, sıhhatli biçimde neticeleri üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal yönden maliyeti şu; sabaha kadar şahısleri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir biçimde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla vakitı öne çekme konusu ile ilgili fazla hususi bir gayretimiz olmayacak. Ama uygun bir vakit içerisinde bildirime çalışacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Adaylara, imtihan kurallarını güzel okumalarını öneren Başkan Demir, imtihana nüfus cüzdanlarıyla ya da vakitı geçmemiş pasaportlarıyla gelmelerini istedi. Demir, adaylara bir gün evvel bütün evraklarının hazır olmasından emin olmalarını tavsiye etti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR