Mahkeme Eş Durumundan Atanmamayı Hukuka Aykırı Buldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Polatlı Yüzükbaşı İlkokulu’nda öğretmen olarak vazife yapan Eğitim-Bir-Sen üyesinin, Ağustos 2015’de elektronik ortamda yaptığı il içi eş hali mazeret tayini talebinin reddedilmesine dair işlemi, hukuka aykırı bularak iptal etti.

GEREKÇESİZ REDDEDİLEN TAYİN TALEBİNİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Ağustos 2015’de elektronik ortamda yaptığı il içi eş hali mazeret tayini talebine dair müracaatının “herhangi bir kuruma yerleştirilemediniz” olarak reddedilmesi üstüne öğretmen, işlemin hukuka aykırı bulunduğunu ileri sürerek, iptal istemiyle Milli Eğitim Bakanlığına dava açtı.

MAHKEME: İDARE GEREĞİNİ YAPMAK ZORUNDA

“Anayasa ve alakalı düzenlemelere göre, kamu vazifelilerinin yer değiştirme amacıyla yapılacak atamalarında, idarenin, hizmet gereklerini göz önünde bulundurmakla birlikte, öncelikle, aile bütünlüğünün bozulmasına yol açmayacak programları gerçekleştirmekle yükümlü bulunduğu” vurgulanan kararda şu ifadelere yer verildi:

mahkemeden-milyonlarca-memuru-ilgilendiren-tayin_x_8354469_6477_z2[1]

HERGÜN 140-150 KİLOMETRE YOL GİDİYOR, 7 AYLIK BEBEĞİ VAR

“Dava hususu olayda, sınıf öğretmeni bulunan davacının, Etimesgut ilçesinden, vazife yeri bulunan Polatlı ilçesindeki köye (140-150 kilometre mesafedeki) her gün gidip geldiği, bakmakla yükümlü 7 aylık bir bebeğinin bulunduğu, davacının eşinin yönetmeliğin 14/d maddesinde öngörülen koşulları sağladığı, yaptığı iş sebebiyle de iş konumunu ve ikametgahını değiştirme imkanının bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu itibarla, davacının köyde vazife yapması sebebiyle ulaşım vasıtalarının yeterli olmadığı, her gün işe gelip gitmesinin çoktan parasal külfete yol açtığı, bakmakla yükümlü bulunduğu 7 aylık bebeği amacıyla süt izni süresinin dahi sona ermediği anlaşıldığından, dava hususu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı netice ve kanaatine ulaşılmıştır.”

Ankara 4. İdare Mahkemesi, oy birliği ile verdiği kararda tebliğini izleyen günden itibaren, otuz gün ortamında Danıştay’a temyiz yolunun açık bulunduğunu belirtti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR