Masraflarını Aidatlarını Geciktiren Ev Sahiplerinden Karşılıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ev alan, kooperatife yazılan, ev kiralayan tüketicilerin her ay belirli miktarlarda aidat ödemesi gerektiğine değinerek, birtakım bina idare firmalarının yurttaşların ödeme güçlüğü yaşamasından faydalanmak istediğini iddia etti.

Şahin, idare firmalarının daire başına düşük fiyatlarla bina idareini aldığını dile getirerek, daire başına 5 ila 7,5 lira arasında uyuşma yapan firmalar olduğunu ve bu fiyatlarla kar etmelerinin güç olduğunu dile getirdi.

AVUKAT TUTUMUYOR ÇALIŞTIRIYORLAR

Kazandıkları paranın masraflarını bile karşılamayacağını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

“Böyle olunca firmalar diğer arayış içerisine giriyor. Bazı bina idare firmaları, vatandaşın geç ödediği her aidat borcu amacıyla ayrı ayrı icra dosyası açarak haksız kazanç sağlamaya çalışıyor. Bir avukatla anlaşılmıyor, bir hukuk bürosu ile çalışılmıyor, bizzat bir avukat çalıştırıyorlar. Sebebi ise gayet açık.”

“75 LİRALIK AİDAT 600 LİRAYA ÇIKIYOR”

“Bir daire aidatını geç ödediğinde daire amacıyla bir icra dosyası açılıyor. Vekalet ücreti, icra masrafı, gecikme falan derken 75 liralık bir aidat amacıyla tüketiciden 600 lira çıkıyor. Aradan 4 ay geçiyor ve aynı daire aidatını bir kaç gün gecikmeli ödediğinde aynı şahsa bir dosya oldukça açılıyor, tekrar vekalet ücreti alınıyor. Esasında ayrı bir dosya açılamaz, önceki açılan dosya üzerinden gidilir ama o vakit da tekrar vekalet ücreti alamıyor. Her seferinde tekrar vekalet ücreti alabilmek amacıyla tekrar dosya açılıyor. Tüketici de buna itiraz etmediği, edemediği amacıyla tekrar tekrar vekalet ücreti ödüyor.”

250 LİRALIK BORÇ, 600 LİRAYA ÇIKIYOR

Bu yöntemi, “Hukuktan faydalanarak insanların cebindeki paraya göz dikmek” şeklinde niteleyen Şahin, tüketicinin eline gelen ilamsız ödeme emri yazan kağıdı görür görmez anında borcu ödemenin peşine düştüğünü fakat 250 liralık borcun 600 liraya çıktığını gördüğünü aktardı. Şahin, “Sonra bir oldukça bir oldukça derken, astarı yüzünü geçiyor. Haliyle tüketici borcunu ödemekte aciz duruma geliyor.” dedi.

aidatini-odemeyen-ev-sahipleri-dikkat-basiniz_x_9024216_4632_z51

Mahmut Şahin, Adalet Bakanlığın ilamsız icra takibine çözüm bulması gerektiğine işaret ederek, “Vatandaşa karşı uygulanan haksız kazanç fakat bu yöntemle engellenebilir.” dedi.

“BİRİKEN PARA KENDİ HESABINDA DURMALI”

Bina idareini profesyonel şirketlere veren binalar amacıyla de sorun olma ihtimalini bildiren Şahin, şu önerileri sundu:

“Bina aidatlarını şirketler kendi hesaplarında biriktiriyor ve kullanıyor. Halbuki biriken para, binanın kendi hesabında durmalı. Diyelim ki biriken para şirketin hesabında ve şirket battı ya da kaçtı, o vakit paranız gidiyor. Ama bu haldan tüm biriken paradan binanın yöneticisi mesuldur. Vatandaşlar bu tür bir hal yaşadığında yöneticinin mesul olduğunu bilmeli ve meydana gelen zararı ondan talep etmeli.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR