Memurlara Müjde! SSK’lı Eşlerine Kavuşabilecekler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Memurlar SSK’lı eşine kavuşacak!Memurların SSK’lı ya da kendi işini yapan eşinin varolduğu şehre belirleme hakları var. Son iki senede 360 gün prim ödenmiş olması ve çalışmanın devam etmesi yeterli. İşte detaylar.

MEMUR OLMASI GEREKMİYOR

Devlet memurları amacıyla en büyük sorunlardan birisi belirleme olduklarında ailelerinden ayrılıyor olmaları. Fakat sistemimizde ‘eş halinde belirleme’ imkânı bulunuyor. Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre üstelik memurun eşinin kesinlikle memur olması da gerekmiyor. SSK’lı (4A) şeklinde çalışan ya da kendi işini yaptığı amacıyla Bağ-Kur’lu eşi bulunan memurlar eşlerinin varolduğu şehre belirleme isteyebiliyor.

‘ÇAKILI KADRO’NUN TAYİNİ GERÇEKLEŞEMİYOR

Daha evvel son 3 senede ‘kesintisiz’ sigortalı çalışma gerekirken bu koşul esnetildi. Yeni değişiklığa göre bundan sonra son iki senede 360 gün (1 sene) sigorta primi yatırmış ve halen çalışmakta olmak belirleme amacıyla yeterli saseneıyor. Bu sigorta priminin bir alanı SSK bir alanı Bağ-Kur da olabiliyor. Bu arada belirleme dilenen yerde o kurumun bir biriminin olması gerekiyor. Yine ‘çakılı kadro’ ile çalışan memurların belirlemeleri de gerçekleşemiyor.

memurlara-mujde-ssk-li-eslerine-kavusabilecekler_x_9095000_7667_z11

HER İKİSİ DE MEMURSA…

Eşlerin her ikisi de memursa ve aynı kurumda çalışıyorlarsa çalıştıkları kurumun hangi yerde oldukça fazla hizmet gereksinimi varsa buraya belirleme yapılıyor. Kurumlar değişik olduğunda ise her iki kurumun koordinasyonu sağlanıyor ve eşler buluşturuluyor.

SAĞLIKTA STRATEJİK PERSONEL DURUMU VAR

Eş halinden belirlemede birtakım istisnalar bulunuyor. Bunlardan birisi de sıhhat Bakanlığı’nda. Son uygulanan değişiklık ile ‘stratejik personel’ tarifi tekrar yapılarak kapsamı genişletildi. Buna göre, doktorlarla eş güdümlü bundan sonra eksper hekim, diş doktorları ve eczacılar da eş halinden belirleme talebinde bulunamayacak. Diğer sıhhat çalışanlarında ise 30 Eylül 2016 tarihli yönetmeliğe göre eşlerinin son 4 sene içerisinde 720 gün (2 sene) sigortalı olması isteniyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR