“Menüsküs yırtığında tedavi geciktirilmemeli”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ortopedi ve Travma Eksperi Doç. Dr. Salim Ersözlü, menüsküs yırtığının uzun vakit tedavi edilmemesi durumunda kıkırdak aşınmasına, sonrasında da diz bölümünden bacakta şişmeyle sakatlığa kadar götürebileceğini belirterek, “Hasta bacağını kullanamaz. Bu amaçla mısra alınan darbelerle meydana gelen ağrıları kolaya almadan en kısa vakitde hekime gitmek gerekir” dedi.

Ersözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporcu hastalığı şeklinde tanınan ve yaşa bağlı şeklinde artış gösteren menüsküs yırtığının tedavi edilmediğinde sakat bıraktığını söyledi.

Menüsküs yırtığının yalnızca sporcu hastalığı olmadığını, hastalığın her yaşta görülebileceğini dile getiren Ersözlü, genç ve aktif insanlarda menüsküs dokusu dayanıklı bulunduğu amacıyla yırtıkların fakat ciddi travmalar neticesinde ortaya yaklaştığını kaydetti.

İleri yaşlarda ise mafsal içi aşınmaya bağlı şeklinde günlük hayatta fazla kolay diz hareketlerinde bile yırtılmaların oluşabileceğine ilgi çeken Ersözlü, menüsküs dokusunun sık şeklinde ani dönme hareketlerinin yanı sıra dizdeki her türlü travma neticesi yırtılabildiğini belirtti.

Menüsküs yırtıklarının büyük çoğunluğunda ağrı, şişlik ve kilitlenme gibi ana belirtiler bulunduğunu açıklayan Ersözlü, hastalıkta en mühim belirtinin ağrı bulunduğunu dile getirdi.

Ersözlü, “Ağrı en mühim semptomdur ve sık sık yırtık bulunan menüsküs doğrultusunda iç ya da dış mafsal hizasında olur. Merdiven inip çıkarken ve çömelirken ağrı artar. Kilitlenme, yırtık bulunan menüsküs parçasının mafsal aralığında endeks iki kemiği arasında sıkışmasıyla olur ve sıkışma neticesi kilitlenen diz, uzun vakit açılamaz. Menüsküs yırtığı bulunan dizde sık sık sıvı birikmesi de olur. Hasta bunu endeksde şişme ve dolgunluk hissi şeklinde algılar. Eklem aralığı zamanınce hassasiyet bulunabilir. Bu menüsküsün yapışma yerlerindeki yırtılma ya da zorlanmaları gösterir. Menüsküs yırtıklarında ilaveten mafsal hareketlerinde azalma, takılma ve başka diz içi yaralanmalara ait belirtiler da görülebilir” diye konuştu.

– “Hasta bacağını kullanamaz”

Doç. Dr. Salim Ersözlü, menüsküs yırtıklarında erken tespitin önemini vurgulayarak, yırtığın meydaan getirdiği düzensizlik sebebiyle mafsal fonksiyonlarının bozulabildiğini kaydetti.

Vatandaşların menüsküs yırttıklarına dair bilgi sahibi olmadığı amacıyla bunu önemsemediğini fakat hastalığın tedavi edilmediğinde uzun vadede sakatlıkla neticelanabilen haller oluşturabileceğini kaydeden Ersözlü, şu verileri verdi:

“Menüsküs yırtığı, uzun vakit tedavi edilmemesi durumunda kıkırdak aşınmasına ve sonrasında diz bölümünden bacakta şişmeyle sakatlığa kadar götürebilir. Hasta bacağını kullanamaz. Bu amaçla mısra alınan darbelerle meydana gelen ağrıları kolaya almadan en kısa vakitde hekime gitmek gerekir. Hastalığın cerrahi tedavisi yüzde 93’ler oranında doğru netice veriyor. Tabii cerrahi adımın sonrasında uygulanacak fizik tedavi ve egzersizler iyileşmenin mühim bir göstergesi olacaktır. Günümüzde menüsküs ameliyatları sonrası, ameliyat teknikleri ve rehabilitasyonun gelişmesiyle hastalar bir gün sonra taburcu ediliyor, bir hafta sonra da işine dönebiliyor. Spora dönüş zamanı ise uygulanan işleme bağlı şeklinde 2-4 hafta kadar sürüyor.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR