Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında farklılığa gitmedi.

Merkez Bankası, siyaset faizini yüzde 7,5’te, gecelik borç verme faizini yüzde 10,75 ve gecelik borçlanma faizini de yüzde 7,25 civarında tuttu.

Geç Likidite Penceresi faiz oranlarını ise Geç Likidite Penceresi programı çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede yapılan Merkez Bankası borçlanma faiz seviyesi yüzde 0, borç verme faiz seviyesinı da yüzde 12,25 civarında tuttu.

TCMB, PPK kararlarına dair yaptığı bildirimde şunlara yer verdi:

“Sıkı para siyasetsı duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle senelik kredi büyüme süratleri uygun düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu ilerlemeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Yılın ilk %50 sinde dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermiştir. Önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki yükselişin da katkısıyla büyüme kompozisyonunun kademeli şeklinde net dışsatım lehine değişmesi beklenmektedir. Kurul, belirtiler yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini mühim ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

merkez-bankasi-milyonlarin-bekledigi-kritik_x_7799717_5530_z2[1]

“ENERJİ FİYATLARINDAKİ GELİŞMELER ENFLASYONU OLUMLU ETKİLİYOR ANCAK…”

Enerji fiyatlarındaki ilerlemeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkisi ile enerji ve besin fiyatlarındaki oynaklıkları öneme alarak, lüzumlu görülen vakit vakitsince likidite siyasetsındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir.

“PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK”

Önümüzdeki dönemde para siyasetsı kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen başka unsurlardaki ilerlemeler öneme alınarak para siyasetsındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik siyaset duruşunu değiştirmesine sebep olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR